J. M. Barrosas kalbėjo ES ir Brazilijos aukščiausiojo lygio susitikime. Jame dalyvavo ir ES pirmininkas Hermanas van Rompuy‘is ir Brazilijos prezidentas Luizas Inacius Lula da Silva.
Europos valstybių blokas atsigavo iš giliausios pokariu ištikusios krizės, skyręs milijardus eurų pagalbos paketams.J.M. Barrosas teigė, kad euro zona tvirta, nors iki visiško atsigavimo dar laukia ilgas kelias.

„Nepasakyčiau, kad išspręsti visi klausimai, susiję su euro zona, toli gražu. Mūsų žinia aiški ir objektyvi – euro zona tvirta, jos ekonominiai pamatai stiprūs. Euro zonos skola mažesnė, nei Šiaurės Amerikos ir daug mažesnė už Japonijos skolą, o deficitas toks pat”, - kalbėjo EK pirmininkas.

Jis pabrėžė, kad pasaulinės biržos teigiamai sureagavo į priemones, kurių imtasi Europos krizei spręsti.

„Iš pradžių biržose abejota, nes tai buvo pirmoji kai kurių valiutos sąjungos šalių užsienio skolos krizė, tokiam reiškiniui nebuvo pasirengta. Veikiausiai dar buvo abejonių, ar reakcija į krizę pakankamai efektyvi. Jos sulaukė atsakymo ir nusiramino. Esu absoliučiai užtikrintas ne tik dėl euro, bet ir dėl tvaraus Europos augimo“, - sakė J. M. Barroso.

Trečiadienio susitikimo tikslas buvo ir derybos dėl prekybos sandorio tarp tarptautinės Pietų Amerikos šalių muitų sąjungos „Mercosur“ ir ES. Dėl krizės euro zonoje ir Europos ūkininkų priešiškumo derybos tarp dviejų prekybos blokų užsitęsė.

Gegužę abi pusės atnaujino prieš šešerius metus pristabdytas derybas. Siekiama sukurti didžiausią pasaulyje laisvos prekybos zoną su 750 mln. žmonių ir kasmet pagaminamomis 65 mlrd. eurų vertės prekėmis.

Šiai iniciatyvai stipriai priešinasi Europos ūkininkai, aplinkosaugininkai ir įstatymų leidėjai.