„Moterys yra mūsų gyvenimo gėlės. Aš nuoširdžiai palaikau kampaniją, kuria siekiama nutraukti moterų lytinių organų žalojimą visame pasaulyje. Kviečiu visus šių rūmų narius įsisegti po rožės žiedlapį ir taip išreikšti savo paramą kampanijai. Iš viso pasaulyje per dieną sužalojama 8 tūkst. mergaičių.

Europos Parlamentas dar kartą pabrėžė, kad moterų lytinių organų žalojimas yra rimtas išpuolis prieš moterų sveikatą ir žmogaus teisių pažeidimas, įtakojantis moterų ir mergaičių asmenybę.

Dar kartą raginame valstybes nares imtis atitinkamų priemonių siekiant sustabdyti moterų lytinių organų žalojimą bei dėti visas pastangas, kad visi už žalojimą atsakingi asmenys būtų patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Tai yra nusikaltimas, už kurį privaloma bausti“, - rašoma prezidento naujienų portale.

Gaji praktika

Šiuo metu, pavyzdžiui, Egipte 96% ištekėjusių 15-49 metų moterų yra su sužalotais lytiniais organais. Tad Briuselyje susitinkame su programos, nukreiptos prieš tokį moterų žalojimą Egipte viena iniciatorių ir klausiame, ar jau matyti šių žiaurumų pabaiga.

Dauguma egiptiečių vis dar pasisako už moters lyties organų žalojimo, kai pašalinamos visos ar dalis moteriškų genitalijų išorinių dalių ne dėl medicininių tikslų, praktiką. Manoma, kad į apipjaustytą mergaitę bus žiūrima kaip į skaisčią, vadinasi, trokštamą vyrų, ir padidės šansai ją ištekinti.
Tačiau iš tiesų tokia praktika sukelia rimtų pavojų sveikatai ne tik mergaitėms ir moterims, bet ir jų vaikams, apskritai nėštumui.

Apipjaustymas, paprastai atliekamas 4-8 m. mergaitėms, neretai vyksta ne ligoninėje, o tiesiog namuose – tai atlieka mamos ar senelės, ir dažnai nepakankamai dezinfekuotu įrankiu, kuriuo gali tapti, pavyzdžiui, paprasta stiklo šukė. Tai, kas lieka po procedūros, susiuvama šiurkščiais siūlais, paliekant visai mažą (kartais vos degtuko dydžio) angą natūraliems procesams vykdyti.

Iš viso pasaulyje gyvena 100-140 mln. vaikystėje sužalotų moterų. Kasmet pasaulyje sužalojama apie tris milijonus mergaičių – daugiausia Afrikoje, iš viso 28 valstybėse šiame žemyne, bet migrantų bendruomenės taip mergaites luošina ir gyvendamos kitose valstybėse.

Neseniai Pietvakarių Kenijoje apie 300 mergaičių, norėdamos išvengti apipjaustymo, pabėgo iš namų ir pasiprašė prieglobsčio bažnyčioje. Kenijoje mergaičių apipjaustymas uždraustas, tačiau kai kuriose vietose jis vis dar atliekamas kaip mergaitės iniciacijos į moters amžių ceremonijos dalis.