Taip EK vadovas reaguoja į Vokietijos kanclerės Angelos Merkel žodžius, kad su finansinėmis bėdomis nesusitvarkančios ir tuo pačiu euro stabilumui pavojų keliančios šalys turi būti šalinamos iš euro zonos, skelbia "EurActiv".

„Pagal Lisabonos sutartį jokia šalis negali būti pašalinta iš euro zonos“, - teigė J.M. Barroso. Anot jo, „kai kurios idėjos gali būti nukeltos ateičiai, tačiau jos šiuo metu tiesiog neįmanomos“. Europos Komisijos vadovas reikalauja, kad euro zonos šalių priežiūra artimiausiu metu būtų sustiprinta.

„Tai yra tai, ką mes ketiname svarstyti kitą mėnesį: atskirus mechanizmus (...), kurie garantuos, kad šalis galės laikytis esminių fiskalinio stabilumo taisyklių“, - kalbėjo EK vadovas. Anot jo – solidarumas turi būti abipusis: paramos prašanti euro zonos narė pati turi laikytis numatytų taisyklių.

J. Barroso atsisakė detalizuoti, kas gali nutikti Graikijai, kuri dėl finansinės paramos ketina kreiptis į Tarptautinį valiutos fondą (TVF), jei tinkamos paramos negaus iš Europos Sąjungos.

„Noriu priminti žmonės, kad visos ES šalys yra ir TVF narės, o ES valstybės yra svarbiausias pajamų šaltinis pačiam TVF. Todėl tai nėra prestižo klausimas, tai klausimas apie tai, kaip geriausia išspręsti šią situaciją“, - sakė EK vadovas.