Tačiau B. Obama nutylėjo, kad JAV Nacionalinio saugumo agentūra (NSA) ėmė intensyviau klausytis A. Merkel aplinkoje esančių asmenų telefoninių pokalbių. Teigiama, kad šiuo metu pasiklausoma 320 reikšmingų ekonominius ir politinius sprendimus priimančių asmenų telefoninių pokalbių, tarp kurių ir Vokietijos vidaus reikalų ministras Thomas de Maiziere.

„Gavome įsakymą užtikrinti, kad nebūtų nepatirta jokių informacinių nuostolių dėl to, kad dabar nebegalime tiesiogiai klausytis A. Merkel telefoninių pokalbių“, - taip rašo Vokietijos dienraštis „Bild“, cituodamas aukšto rango JAV specialiųjų tarnybų tarnautojo Vokietijoje pateikiama informacija. Jo teigimu, Vokietijoje šiuo metu yra 297 JAV specialiosioms tarnyboms dirbantys asmenys.

Prieš priimdama svarbius sprendimus A. Merkel dažnai tariasi su svarbiausiu ministru – T. de Maiziere. Tuo NSA darbuotojai galėjo įsitikinti ir patys. Tai, kad šie pasitikėjimo kupini ryšiai tarp A. Merkel ir T. de Maizere yra tokie glaudūs, juos nustebino. Dar viena priežastis, dėl kurios T. de Maiziere sudomino JAV, - jis yra perspektyvus kandidatas į NATO generalinio sekretoriaus postą. „Norėjome išsiaiškinti, ar iš tiesų jis gali tapti patikimu mūsų partneriu.“

„JAV vyriausybė leido aiškiai suprasti, kad JAV renka tokią pačią žvalgybinę informaciją kaip ir visos kitos valstybės. [...] Mes neketiname atsiprašyti už tai, kad mūsų specialiosios tarnybos galbūt dirba efektyviau“, - taip situaciją pakomentavo oficiali NSA atstovė Caitlin Hayden.