Pastaruoju metu daug diskutuojama dėl JK narystės ES, o britų parlamente rengiamas su ES susijęs įstatymo projektas.

JK ministras pirmininkas Davidas Cameronas reikalavo, kad dėl kiekvieno būsimo ES sutarties pakeitimo būtų rengiamas referendumas. Minėtame įstatymo projekte numatyta, kad, priimant svarbias ES sutartis, joms referendume pirma turėtų pritarti JK piliečiai. Toks pat reikalavimas būtų taikomas ir esamų sutarčių didesniems pakeitimams.

Tačiau antradienį, kalbėdamas specialiame renginyje JK parlamente, L. Susmanas leido suprasti, kad Vašingtonas nori aiškesnio Britanijos įsipareigojimo likti ES sudėtyje, sakydamas: „Noriu pabrėžti, kad JK turi likti ES. JAV nenori, kad Britanijos vaidmuo ES kokiu nors būdu susilpnėtų. Žinia, kurią šiandien noriu perduoti, tokia – norime matyti stipresnę ES, bet taip pat ir tvirtesnį britų dalyvavimą ES reikaluose.“

„Tai labai svarbu, jei mes ketiname kartu pasitikti visus mūsų laukiančius globalinius iššūkius, tarp jų – klimato kaitą ir saugumą“, - kalbėjo L. Susmanas, - „Tačiau kalbėkime aiškiai: visi svarbiausi klausimai turi būti sprendžiami per Europą“.

JAV diplomatas taip pat liaupsino JAV ir Britanijos ypatingus santykius, sakydamas, kad jie yra stipresni negu kada nors anksčiau.

Tame pačiame renginyje kalbėjęs JAV ambasadorius ES Williamas Kennardas sakė: „Įsigaliojus Lisabonos sutarčiai, ES keitėsi galia ir dinamika, su tuo mums, amerikiečiams, teko susitaikyti“.