Kampanijos ašimi taps du humoristiniai internetinio serialo personažai: tolerantiškas meškinas Medutis ir siaurų pažiūrų avinas Kukis. Šie personažai „keliaus“ ne tik į interneto erdvę, bet ir bendraus su jaunimu sostinės kavinėse.

„Aš dalyvavau gėjų pasirodyme šį pavasarį. Blioviau kitoj tvoros pusėj“, - filme prisipažįsta Kukis. Penkiose serijose, kuriose bus kalbama apie negalią, amžių, seksualinę orientaciją, religiją ir rasę, Medutis Kukį vis trauks per dantį ir mokys tolerancijos.

Filmukų scenarijus derintas su vaiko teisių apsaugos kontroliere, žurnalistų etikos inspektore, psichologais. Filmukų, kurių autorius režisierius Tadas Vidmantas, personažai prabyla Vido Bareikio, Jurgos Šeduikytės balsais.

„Kai T. Vidmantas pasakė, apie ką bus šnekama, iškart sutikau. Manau, kad tai yra svarbu – kaip prieš 20 metų žmonės juodaodžių bijojo, tai išlikę iki dabar. Aš turiu daug draugų juodaodžių užsienyje ir man iki šiol kyla klausimas, ar jiems čia važiuoti, ar nevažiuoti. Žinau, kad lietuvis, pamatęs jį, sakys „negras atvažiavo“, - teigė V. Bareikis.

Diskriminacija - ir talentų švaistymas

„Tolerancijos stoka gali vesti prie socialinės atskirties. (...) Kokią teisę turiu negerbti, nevertinti kito žmogaus tiesiog dėl jo amžiaus ar lytinės orientacijos? Visuomenės psichologinis klimatas priklauso nuo to, ar tie žmonės priimami. Gyvename teisinėje valstybėje – tiek Europos Sąjungos, tiek Lietuvos teisės aktai diskriminaciją draudžia. Tačiau, kaip žinome, vis tiek jos apraiškų yra“, - pirmadienį pristatydamas kampaniją sakė EK atstovybės Lietuvoje Spaudos ir informacijos skyriaus vadovas Giedrius Sudikas.

Pasak G. Sudiko, diskriminacija kartu ir talentų švaistymas. „Jeigu pradėtume skaičiuoti visus „kitokius“ – neįgaliuosius, vyresnio amžiaus žmones, kitokios lytinės orientacijos žmones – jie sudarys pastebimą visuomenės dalį. Negalime leisti, kad ta dalis būtų atskirta nuo visuomeninio gyvenimo, užimtumo ir panašiai“, - teigė EK atstovas.

Netolerantiškiausias – jaunimas

Žmogaus teisių stebėjimo instituto (ŽTSI) programų direktorė Dovilė Šakalienė pastebėjo, kad pastaruoju metu lietuviai tampa nepakantūs viskam ir visiems, netoleruojamų grupių sąrašas vis plinta.

„Pasak Etninių tyrimų centro duomenų, šiuo metu šalyje nepakančiausia grupė jaunimas – ypatingai moksleiviai. Mūsų vaikai gyvena tikrai labai priešiškoje aplinkoje, turbūt visi gerai žinome, kad nepakantumo lygis pačiose mokyklose labai didelis, patyčių lygis – vienas didžiausių Europoje, vaikai mūsų patys nelaimingiausi Europoje be konkurencijos“, - sakė D. Šakalienė.

Tai, pasak jos, nieko stebėtina – vaikai stebi, kaip gyvena suaugusieji, kaip politikai mušasi ir prieštarauja dalykams, kurie turėtų būti visiškai normalūs

D.Šakalienės pastebėjimu, jei anksčiau lietuviai kaimynystėje nenorėjo turėti romų, juodaodžių, tai dabar nenori kaimynais matyti ar kartu dirbti su musulmonais, neįgaliaisiais, psichikos negalią turinčiais asmenimis.

Įgyvendinant kampaniją, taip pat bus organizuojamas jaunimo kurtų filmų konkursas „Griaukime stereotipus“.

Kukis ir Medutis kalbasi apie gėjus: