H.Van Rompuy, kuris atvyko į Moldovą tęsiantis neramumams kaimyninėje Ukrainoje, sakė, kad Kišiniovas galės kitą mėnesį pasirašyti asociacijos sutartį. Neabejojama, kad šis žingsnis supykdys Rusiją.

„Laukiu, kai galėsiu pasveikinti ministrą pirmininką Iurie Leanca Briuselyje birželio 27-ąją ir pasirašyti mūsų bendrą Asociacijos sutartį“, - nurodė ES prezidentas po susitikimo Kišiniove su Moldovos premjeru.

„Mums nepriimtinas joks išorės spaudimas ir mes tvirtai remiame Moldovos Respublikos suverenitetą bei teritorinį vientisumą su tarptautiniu mastu pripažintomis sienomis“, - sakė ES prezidentas.

Moldova pernai lapkritį parafavo asociacijos sutartį su ES, supykdydama Maskvą, kuri remia jos separatistinį Padniestrės regioną ir tebeturi ten sutelkusi tūkstančius karių.

Moldovos rytiniame pasienyje esanti Padniestrė, kurios dauguma gyventojų yra rusakalbiai, nepriklausomybę paskelbė netrukus po to, kai 1991 metais subyrėjo Sovietų Sąjunga, tačiau jos valstybingumo nepripažįsta nė viena valstybė.

Rumunijos prezidentas Traianas Basescu Bukarešte paskelbtame pareiškime savo ruožtu pabrėžė, kad Moldova dėl Rusijos „nuolat susiduria su saugumo grėsmėmis“.

Jis paragino Briuselį paspartinti asociacijos sutarties pasirašymą, teigdamas, kad gegužės 27-oji būtų labiau tinkama diena tai padaryti, nes tokiu atveju ES valstybės galėtų iki vasaros ratifikuoti susitarimą.