Gruodžio 16 d. Briuselyje įvykusio susitikimo metu, Italijos vyriausybės atstovai pranešė ES žemės ūkio ministrams, kad, remiantis JK siūlymu spalviniais kodais ženklinti maisto produktus, daugybė į Viduržemio dietą įeinančių produktų būtų pažymėti kaip kenkiantys sveikatai.

Kaip rašo „Euractiv“, Italijos vyriausybės pateiktais paskaičiavimais, dėl šios ženklinimo sistemos šios šalies gamintojai patirtų 200 mln. eurų (daugiau nei 690 mln. litų) nuostolių kiekvienais metais.
Šių metų birželio mėn. JK pristatė sistemą, pagal kurią maisto produktams priskiriama raudona, geltona arba žalia spalva, priklausomai nuo jų kaloringumo, sočiųjų riebalų, cukraus ir druskos kiekio.

Spalio mėn. Didžiosios Britanijos vyriausybė pateikė šią maisto ženklinimo sistemą patvirtinimui ES lygmeniu, remdamasi tuo, kad ši gali padėti vartotojams rinktis sveikesnį maistą bei mažinti nutukimo rodiklius.

Itališkam maistui iškilo pavojus

Tačiau delegacijos iš Italijos įsitikinimu, siūloma šviesoforinė sistema yra pernelyg supaprastinta ir joje neatsižvelgiama į tai, jog į sveikos mitybos racioną įeina įvairūs produktai.

Viduržemio dieta vertinama kaip viena sveikiausių pasaulyje, paprastai apimanti riebesnių produktų – sūrio, mėsos gaminių ir alyvuogių aliejaus – apjungimą su daržovėmis ir vaisiais. Ši dieta įtraukta į UNESCO paveldą.

Taigi šviesoforinis ženklinimas gali sukurti situaciją, kai tam tiktų maisto produktų vartojimas yra skatinamas ir tuo pačiu tam yra trukdoma.

Sveikos mitybos organizacijos „Slow Food International“ generalinė sekretorė Paolo Di Croce mano, kad šviesoforinis maisto produktų ženklinimas būtų apgaulingas, nes nebūtų pateikiama pakankamai informacijos apie maisto produktų kokybę.

„Riebalai, cukrus ir angliavandeniai gali būti labiau arba mažiau sveiki, priklausomai nuo žaliavų bei gamybos proceso“, - teigė P. Di Croce.

Rinkos iškraipymas

Italijos delegacija taip pat įspėjo, kad šviesoforinė produktų žymėjimo sistema gali iškraipyti ES vidaus rinką, nes JK siūlyme nepateikiami jokie reikalavimai ES šalių narių rinkos harmonizavimui.
15 ES valstybių narių palaikė Italijos poziciją dėl šviesoforinio maisto produktų ženklinimo.