ES Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy pareiškė nepritariantis tam, kad naujasis EK pirmininkas būtų renkamas pasitelkus kandidatų į šį postą, atstovaujančių pagrindines politines partijas ES rinkimuose, kovą, rašo „Euractiv“.

H. Van Rompuy pripažino, kad po 2009 m. Lisabonos sutarties įsigaliojimo Europos Parlamentas (EP) vaidmuo tapo reikšmingesnis.

„ES šalių narių gyventojai puikiai mato skirtumą tarp EP ir tų, kas iš tiesų priima sprendimus“, - pridūrė jis. Anot H. Van Rompuy, mažas rinkėjų aktyvumas ES rinkimuose tai tik patvirtina.

Toks H. Van Rompuy pareiškimas supykdė EP narius, ketinančius dalyvauti renkant EK pirmininką. EP primygtinai reikalauja, kad daugiausiai vietų EP laimėsiančios partijos vadovas būtų išrinktas EK pirmininku. Tačiau, kaip teigiama ES sutartyje, sprendimą dėl EK pirmininko turi priimti ES Vadovų Taryba, atsižvelgusi į ES rinkimų rezultatus.

EP narys iš Austrijos Hannes Swoboda, vadovaujantis EP Socialistų ir demokratų frakcijai, savo socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje H. Van Rompuy pareiškimą pavadino skandalingu. „Be jokios abejonės, jis nesupranta demokratinių procesų“, - įsitikinęs jis.

Atrodo, kad išsiskyrė taip pat H. Van Rompuy ir dabartinio EK pirmininko Jose Manuelio Barroso nuomonės. J. M. Barroso laikosi pozicijos, kad per ES rinkimus politinės partijos turėtų išrinkti savo kandidatą į EK pirmininko postą.

J. M. Barroso ir H. Van Rompuy atstovauja Europos liaudies partiją (EPP). Nei H. Van Rompuy, nei J. M. Barroso neketina po rinkimų likti šiuo metu užimamuose postuose. Anot H. Van Rompuy, jo mandato, kuris galioja iki 2014 m. gruodžio 1 d., pabaiga reikš jo politinės karjeros pabaigą ,tuo tarpu J. M. Barroso planai kol kas lieka migloti.

Paprašytas pakomentuoti H. Van Rompuy išsakytą poziciją dėl EK primininko skyrimo tvarkos, EK atstovas Jonathanas Toddas pasakė, kad H. Van Rompuy turi teisę išreikšti savo poziciją, tačiau pridūrė, kad EK turėtų užtikrinti, kad nebūtų nusižengta ES sutarčiai.

„Vis dėlto manau, kad kol kas dar per anksti kažką vertinti nežinant, kas atsitiks po rinkimų“, - patikino jis.

Buvęs Belgijos ministras pirmininkas H. Van Rompuy, anot jo politinių bendražygių, gali atlikti tarpininko vaidmenį po įvyksiančių ES rinkimų formuojant koaliciją EP.

Belgija jau turi tokios patirties: šios šalies karalius skyrė tarpininką siekiant rasti sutarimą tarp skirtingų šalies partijų bei sudaryti koaliciją tam, kad būtų išrinktas Belgijos ministras pirmininkas.