Jis pažadėjo blokuoti referendumą, kurį Katalonijos valdžia ketina surengti šių metų lapkričio 9 d.

„Šis referendumas negali įvykti, nes jis yra neteisėtas“, - pareiškė M. Rajoy pridurdamas, kad tik visi Ispanijos gyventojai gali spręsti tokius klausimus.

Kaip praneša „Euobserver“, Katalonijos separatistinės partijos, regioniniame parlamente turinčios daugumą, 2013 m. gruodžio mėn. sutarė dėl dviejų referendumo klausimų. Rinkėjų ketinama paklausti, ar jie pageidauja, kad Katalonija taptų valstybe, ir ar jie pasisako už tai, kad tai būtų nepriklausoma valstybė.

Jei bus surengtas, Katalonijos referendumas įvyktų praėjus vos dviem mėnesiams po to, kai Škotijos gyventojai spręs, ar nori atsiskirti nuo Jungtinės Karalystės (JK).

Tiek Škotijos, tiek ir Katalonijos atveju nėra vieningos teisinės nuomonės dėl to, ar nepriklausomybės paskelbimo atveju joms reikėtų iš naujo teikti prašymą prisijungti prie Europos Sąjungos (ES), tačiau ES ir NATO atstovai įspėjo šios regionus, jog nepriklausomybės paskelbimo atveju šie du regionai iš karto būtų atskirti nuo ES.

Tačiau, skirtingai nei Škotijos referendumas, Katalonų referendumo rezultatai nebūtų vertinami kaip privalomi įgyvendinti dėl Ispanijos valdančiosios Konservatorių partijos ir Socialistų opozicinės partijos griežto šios idėjos nepalaikymo. Savo ruožtu, Katalonijos prezidentas Arturas Masas pareiškė, kad referendumo rezultatai bus vertinami tik kaip konsultacinio pobūdžio informacija.

Viešosios nuomonės apklausų duomenimis, apie 55 proc. katalonų pasisako už atsiskyrimą nuo Ispanijos.

M. Rajoy metinė kalba sutapo su Europos Komisijos (EK) prognozių dėl Ispanijos BVP augimo 2014 m. patikslinimu. Pagal naujausias EK prognozes, 2014 m. šios šalies ekonomika turėtų išaugti 1 proc. o 2015 m. – 1,5 proc.

Ispanijos ekonomika jau antrus metus išgyvena ekonominį nuosmukį, dėl kurio šiai šaliai teko prašyti 40 mlrd. eurų (apie 138 mln. litų) paskolą tam, kad 2012 m. būtų paremtas bėdų ištiktas bankų sektorius.
„Buvome tapę našta ES, tačiau dabar Ispanija juda į priekį“, - taip M. Rajoy kalbėjo apie Ispanijos ekonomikos perspektyvas.

„Pajudėjome iš nuosmukio link atsigavimo, nuo susitraukimo link pasveikimo, nuo pavojaus link vilties“, - išdidžiai pareiškė M. Rajoy, atskleisdamas planus sumažinti 12 mln. ispanų slegiančią mokestinę naštą pakeliant apmokestinamų metinių pajamų dydį iki 12 tūkst. eurų (apie 41 500 litų).