Apie 3 500 demonstrantų susirinko prie Islandijos parlamento protestuoti prieš valdančiųjų Nepriklausomybės ir Progreso partijų sprendimą nutraukti derybas bei atsisakyti planų rengti referendumą.

Kaip praneša „Euobserver“, vasario 21 d. dvi Islandijos valdančiosios partijos sutarė, kad šalies vykdomos derybos dėl prisijungimo prie ES turėtų būti oficialiai nutrauktos.

Šis sprendimas sulaukė daug kritikos, nes didžioji dalis islandų įsitikinę, jog gyventojams turėtų būti suteikta galimybė dalyvauti nacionaliniame referendume. Nepriklausomybės partija prieš 2013 m. įvykusius rinkimus surengtoje kampanijoje žadėjo, kad referendumas įvyks.

Remiantis viešosios nuomonės paklausa, kurią atliko Islandijoje įsikūrusi įmonė „Maskina“, 67,5 proc. apklaustųjų pageidauja referendumo tam, kad būtų nuspręsta, ar bus tęsiamos derybos dėl prisijungimo prie ES.

Tačiau, kaip rodo neseniai atliktų apklausų rezultatai, reikšminga dauguma pasisako prieš prisijungimą prie ES.

Dėl protestų vasario 24 d. Islandijos parlamento pirmininkas Einaras Gudfinssonas atidėjo parlamentinius debatus dėl šio įstatymo projekto.

Islandija pateikė prašymą prisijungti prie ES 2010 m., kai tuometinė Socialdemokratų partijos vadovaujama vyriausybė teigė, jog narystė ES reikštų finansinį ir ekonominį stabilumą. Tuo metu Islandija bandė atsigauti nuo bankų griūties, dėl kurios šaliai teko derėtis su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) bei keturiomis kaimyninėmis Šiaurės Europos valstybėmis dėl 3,6 mlrd. eurų (beveik 12,5 mlrd. litų) finansinės pagalbos paketo.

Iki 2013 m. pradžios Islandija užbaigė derybas dėl 11 ES sutarties punktų.

Tačiau derybininkams nepavyko susitarti dėl didžiulio Islandijos žuvininkystės sektoriaus integravimo į ES bendrąją žuvininkystės politiką. 2013 m. vasarą Europos Komisija (EK) pagrasino Islandijai, kad ims taikyti sankcijas dėl didėjančio šios šalies žvejų sudvejojamų skumbrių ir silkių kiekio, keliančio pavojų šių žuvų išteklių ekologinei pusiausvyrai.

Islandija yra Europos ekonominės zonos narė, todėl šiai šaliai galioja didžioji dalis ES bendrosios rinkos teisės aktų.

Tačiau ryžtingas euroskeptiškų pažiūrų Nepriklausomybės ir Progreso partijų laimėjimas 2013 m. balandžio mėn. įvykusiuose rinkimuose buvo įvertintas kaip žingsnis derybų dėl narystės ES atsisakymo link, o naujoji vyriausybė jau praėjusių metų birželio mėn. sustabdė derybas su EK dėl stojimo į ES.