Gegužės 19 dieną Strasbūre vykusioje plenarinėje sesijoje 509 europarlamentarai, tarp jų ir 7 Lietuvos atstovai, priėmė rezoliuciją, kuri patvirtino sprendimą, jog europarlamentarai per mėnesį pavaldiniams išlaikyti vietoj 17,5 tūkst. eurų gaus 19 tūkst. eurų (daugiau kaip 65 tūkst. litų).

Tokiam sprendimui pritarė socialdemokratai Zigmantas Balčytis, Vilija Blinkevičiūtė ir Justas Paleckis, konservatoriai Laima Andrikienė, Radvilė Morkūnaitė ir Algirdas Saudargas, liberalams atstovaujantis Leonidas Donskis.

"Tvarkietis" Juozas Imbrasas susilaikė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijai atstovaujantis Valdemaras Tomaševskis balsavo prieš. Trys Lietuvos europarlamentarai - Vytautas Landsbergis, Rolandas Pakas ir Viktoras Uspaskichas - balsuojant nedalyvavo.

Skirtingi motyvai

L.Donskis BNS komentuodamas šį balsavimą teigė, kad Europos liberalų ir demokratų aljanso parlamentinėje grupėje, kurios nariu jis yra, dėl nuomonės šiuo klausimu išsiskyrė.

"Aš prisipažinsiu, kad balsavau už. (...) Jei kalbama, kad padaugės dokumentacijos, aš atvirai prisipažinsiu, man yra per daug sudėtinga išanalizuoti visus techninius dokumentus. Tam aš turiu žmones. Aš atvėriau savo motyvus, tačiau jei būtų kalba apie lėšų didinimą sau, aš kategoriškai būčiau prieš, lygiai taip balsavau, kad posėdžiaujama būtų tiktai Briuselyje ir kad nebūtų kas mėnesį keliaujama į Strasbūrą, nes tai yra nepateisinamas pinigų švaistymas", - teigė L.Donskis.

Tuo metu socialdemokratų grupei EP priklausanti V.Blinkevičiūtė teigė, kad balsavo atsižvelgusi į frakcijoje vyravusią nuomonę.

"Balsavau taip, kaip buvo nusprendusi mūsų frakcija. Balsavau už, kadangi turime įvertinti tai, kad krūvis gerokai padidėjo, kai įsigaliojo naujoji ES sutartis. Darbo krūviai ypatingai padidėjo žmonėms, kurie dirba Briuselyje, nes EP vaidmuo yra sustiprintas, ir manau, kad tai yra pateisinamas dalykas", - BNS sakė socialdemokratė, buvusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė.

Iki šiol europarlamentarai savo pavaldiniams išlaikyti per mėnesį gaudavo 17,5 tūkst. eurų (daugiau kaip 60 tūkst.), priėmus šį sprendimą išlaidos personalui padidintos iki 19 tūkst. eurų (daugiau kaip 65 tūkst. litų).

Atlygis - 20 tūst. litų

Patys europarlamentarai atskaičius mokesčius gauna kiek daugiau nei 6000 eurų (daugiau kaip 20 tūkst. litų) siekiančius atlyginimus. Už lankymąsi posėdžiuose EP narys per dieną taip gali gauti beveik 300 eurų (apie 1000 litų) dienpinigių.
Pagal pateiktą 2011 metų EP biudžeto projektą kitais metais šiai Europos Sąjungos institucijai iš viso siūloma skirti 1,7 mlrd. eurų (5,8 mlrd. litų).