Kaip rašo „Euronews“, Europos Sąjunga (ES) mano, kad protestai Kijeve – tai Ukrainos valdžios atsisakymo pasirašyti Asociacijos sutartį per Rytų partnerystės viršūnių susitikimą pasekmės.

„Be jokios abejonės, Ukrainos valdžia turi gerbti demokratines laisves ir žmonių teisę į demonstracijas. Tuo pačiu, mes raginame demonstrantus būti santūresnius“, - pareiškė J. M. Barroso. „Tai, kas dabar vyksta, atspindi faktą, jog daugelis ukrainiečių mato savo ateitį Europoje, jie nusivylę Vilniaus viršūnių susitikimo rezultatais“.

ES lyderiai vienbalsiai smerkia jėgos panaudojimą prieš taikius gyventojus Kijeve. Briuselyje įsikūrusio Europos politinių tyrimų centro eksperto Steveno Blokmanso manymu, žmonės protestuoja ne tik dėl eurointegracijos, bet ir prieš korupciją bei V. Janukovyčiaus valdymą.

„Mano nuomone, protestuotojai kovoja dėl dviejų dalykų. Pirmasis – tai europietiškasis jų šalies vystymosi kelias, kuris ateityje numato stojimą į ES. Be to, ukrainiečiai nori modernizacijos, jų netenkina dabartinė ekonominė ir politinė situacija, už kurią atsakinga dabartinė Ukrainos valdžia“ – sakė S. Blokmansas. Europos Taryba ir NATO taip pat ragina spręsti susidariusią situaciją be prievartos panaudojimo.