Moteris apsilankė Europos Parlamento Užsienio reikalų komiteto posėdyje, kuriame pasidalijo savo įžvalgomis apie realią situaciją šalyje, kur žuvusiųjų skaičius jau pasiekė 26, be to, yra apie 1000 sužeistųjų, daugiau nei 300 žmonių hospitalizuoti.

Ji pasakojo, kad nepaisant to, kad visi keliai yra uždaryti ir kontroliuojami Ukrainos policijos, žmonės sukuria milžinišką kelią pėsčiomis, kad pasiektų Maidaną. Pati Ruslana tikino paskelbsianti bado streiką, jei dėl susiklosčiusios padėties nebus įvestos sankcijos.

Ruslana: V. Janukovyčius turi sovietinio diktatoriaus mentalitetą

“Man svarbiausia sustabdyti Viktorą Janukovyčių. Ir noriu tai pasakyti taikiausiais žodžiais, nes nesu agresyvi. Noriu pasakyti: “Labai ačiū ir palik mus ramybėje”. Ir viskas. Turime išbandyti visas priemones, kad tik sustabdytume V. Janukovyčių. Viso šito siaubo organizatorius yra tik vienas – V. Janukovyčius”, - tvirtai išrėžė ji.

Paklausta, ar nemano, kad yra taikus būdas kalbėtis su Ukrainos prezidentu, Ruslana patikino, kad tuo nebetiki, kadangi V. Janukovyčius jau nustojo kalbėtis. Ji piktinosi, kad šiąnakt jam skambino Europos lyderiai, tačiau į jų skambučius V. Janukovyčius neatsiliepęs, o štai paskambinus Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, Ukrainos lyderis kaip mat atsiliepė.

“Dialogas jam nieko nereiškia. Jis agresorius. Jis diktatorius. Patikėkite manimi, jūs nežinote jo mentaliteto. Mano tėvai atsimena, aš šiek tiek pamenu. V. Janukovyčius yra iš sovietinio periodo ir jis turi sovietinio diktatoriaus mentalitetą”, - Europos žurnalistams bandė paaiškinti ukrainietė.

Pasak aktyvistės, tokiems žmonėms, kaip V. Janukovyčius – pinigai yra viskas ir jis nesupranta, kad tai yra demokratija.

“Pinigai – taip, galia – taip. Aš geras vyrukas – galiu žudyti, bet vis tiek esu geras”, - rankomis mosavo ir piktinosi “Eurovizijos” nugalėtoja. Jos nuomone, vienintelė galimybė sustabdyti Ukrainos lyderį – tai sankcijos.

Ruslana tikino, kad grįžusi į Ukrainą, ji žino, ką ten pamatys. “Žinau viską, kas vyksta Maidaine. Nuolat kalbu su draugais, mano vyras Maidane. Nuolat kalbu su Vitalijumi Klyčko ir kitais, kurie ten. Deja, žinau, netrukus ir aš būsiu ten. Ir nepaliksiu Maidano. Žinau, kad daugelis žmonių nusprendė taip pat. Ir mums nesvarbu, kokie baisūs dalykai čia vyksta,mums svarbu nepriklausomybė ir mūsų laisvė. Mes nebijome policijos. Mes būsime Maidane, tik tiek”, - išdidžiai kalbėjo Ruslana.

Grasina bado streiku

Ukrainos laisvųjų profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Michailas Volynetsas, kartu su Ruslana atvykęs į Europos Parlamentą, pabrėžė, kad visi neprikalusomų profsąjungų aktyvistai kartu su opozicija nuo pirmos dienos taip pat renkasi Maidane.

“Aš daugiau nei kas kitas suprantu, kokią grėsmę neša Viktoro Janukovyčiaus politika visai Ukrainai, visiems Ukrainos gyventojams ir visam progresyviam pasauliui. Tai, ką jis daro pastaruoju metu – tai visos šalies skandinimas kraujyje.”, - sakė jis EP Užsienio reikalų komiteto posėdžio metu.

Aktyvistas antrino Ruslanai ir kaip vienintelę išeitį įvardijo sankcijas V. Janukovyčiui ir jo aplinkai.

“Mes kreipiamės į Europos bendruomenę, JAV, kitas demokratines pasaulio šalis ir prašome palaikyti mūsų raginimą įvesti sankcijas. Kitaip – aš prisijungsiu prie Ruslano pareiškimo ir paskelbsiu bado streiką, ir tokių bus dešimtys tūkstančių”, -tikino jis.

Aktyvistė: tai genocidas

Taip pat Europos Parlamente galima buvo sutikti dar kelias jaunas aktyvistes, atvykusias iš Kijevo. Trys moterys prašė žiniasklaidos atstovų perduoti visuomenei, kad Europa netikėtų tuo, ką skelbia Ukrainos žiniasklaida, kuri yra kontroliuojama V. Janukovyčiaus. “Norime parodyti, kad ukrainiečiai yra taikūs ir tik gindami savo teises atsako į smurtą”, - opoziciją palaikančių žmonių vardą bandė ginti jos.

“Nežinau, kaip Europoje suprantami įvykiai Ukrainoje. Kai kalbu su draugais, jaučiu, kad jie nesupranta šių įvykių. Jie sako, kad tai pilietinis karas. Jūs išsirinkote šį prezidentą, turite laukti kitų rinkimų. Europa mano, kad dalis Ukrainos žmonių jį palaiko, o dalis ne. Netiesa – tokį paveikslą bando piešti V. Janukovyčiui priklausanti žiniasklaida. Tai – ne pilietinis karas. Tai jo
policijos, kariuomenės, žiniasklaidos ir jo teismų prieš žmones karas. Tai
genocidas”,  - sakė viena iš aktyvisčių.

Ukrainietė sutiko, kad pavartojo gana stiprų terminą įvykiams Ukrainoje apibrėžti, tačiau pabrėžė, kad iš tiesų mano, jog V. Janukovyčius vykdo genocidą prieš savo žmones. “Jis tai daro tikslingai – šaunant taikomasi į galvą, į akis. Jei jis norėtų, viskas būtų taikiau, būtų šaudoma į kojas, o ne į galvą”.

Moterys prašė perduoti žinutę žiniasklaidai: “Jei išgirsite, kad ukrainiečiai yra fašistai, tai netiesa. Vyksta baisi Rusijos kampanija. Ir Ukraina nėra susiskaldžiusi. Tai netiesa!

E. Brokas: jei tai tęsis, taikysime sankcijas

Elmaras Brokas

Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Elmaras Brokas tikino, kad yra labai susirūpinęs tuo, kas šiuo metu vyksta Ukrainoje.

“Vienašališkai priimdamas prieštaringai vertinamą amnestijos įstatymą, skirtą Ukrainos protestuotojams, Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius parodo, kad nedega noru išklausyti žmonių reikalavimų bei dirbti konstruktyviai su demokratinėmis opozicijos pajėgomis dėl išėjimo iš krizės, kurioje šiuo metu yra atsidūrusi šalis, mechanizmo, kuris turėtų apimti konstitucines reformas ir rinkimų įstatymą. Smurto banga turi būti sustabdyta, o valdžios atstovai privalo tam sukurti tinkamas sąlygas”, - kalbėjo jis.

Europarlamentaras tikino nesuprantantis, kodėl žmonėms, kurie buvo neteisėtai suimti arba žiauriai sumušti, bei tiems, kurių artimieji dingę be žinios, reikėtų amnestijos įstatymo tam, kad galiausiai būtų atkurtas teisingumas.

“Dėl nedemokratiškų įstatymų priėmimo nedemokratišku keliu buvo pažeistos pagrindinės šių žmonių teisės. Šie įstatymai galiausiai yra visiškai panaikinti, susidūrus su masiniais protestais ir tarptautinės bendruomenės pasipiktinimu. Kuo paremta tai, kad šie aukomis tapę žmonės vis dar yra suimti, o už smurtą atsakingi asmenys vis dar lieka nenubausti? Kodėl mums turėtų reikėti amnestijos įstatymo, pagal kurį keliamos nevienodos sąlygos bei painiojamos aukos ir kaltininkai?”, - stebėjosi jis.

Pasak E. Broko, Ukrainos prezidentas V. Janukovyčius privalo išklausyti savo tautiečių bei pradėti rimtą, besąlygišką ir nedviprasmišką dialogą su opozicija.

“Tai, kas vyksta Ukrainoje, nesuderinama su daugkartiniais vyriausybės pareiškimais, jog Ukraina vis dar turi europietiškų ambicijų. Demokratiškoje valstybėje negali būti smurtaujama ir bauginama. Jei tai tęsis ir toliau, mes reaguosime taikydami sankcijas, nukreiptas prieš tuos, kas tiesiogiai ar netiesiogiai atsakingas už susidariusią situaciją“, - tikino jis.