Taip pat rinkimų kompaso naudotojų rezultatai tyrėjams padeda lyginti ES piliečių pozicijas įvairiais klausimais.

Ar ES turėtų perskirstyti pinigus iš turtingesnių skurdesniems ES regionams?

Aktualus klausimas ir skurdiems, ir turtingiems Europos regionams – ES biudžeto ir fondų lėšos. EUvox naudotojų duomenys rodo, kad pietų Europoje piliečiai palaiko, o šiaurėje – nesutinka su ES finansinių resursų perskirstymu. Ypač lėšų perskirstymą palaiko šalys įsivedusios eurą ir skaudžiai nukentėjusios nuo pasaulinė

s finansų krizės. Priešingai mano ES biudžeto šalys mokėtojos, tokios kaip Danija ir Nyderlandai. Rytų Europos šalys užima vidurinę poziciją, nors visgi dauguma jų labiau linkusios palaikyti perskirstymą. 41 procentas lietuvių, užpildžiusių EUvox.eu klausimyną, taip pat labiau linkę pritarti.

Diagrama Nr. 1

(1 diagrama. Teiginys: ES turėtų perskirstyti pinigus iš turtingesnių skurdesniems ES regionams. Žalia spalva – palaiko perskirstymą, raudona – prieš perskirstymą. EUvox.eu naudotojų duomenys 2014 m. gegužės 8 d.)

Ar ES piliečių teisė dirbti kitose ES valstybėse narėse turi būti ribojama?

Viena pamatinių ES laisvių yra laisvas darbo jėgos judėjimas. Tačiau šiaurės Europos gyventojai abejoja šios laisvės nauda. Dauguma šio regiono piliečių nesutinka atverti darbo rinkos atvykėliams iš kitų ES šalių. Pavyzdžiui, dauguma EUvox.eu naudotojų iš Jungtinės Karalystės palaiko darbo rinkos suvaržymus piliečiams iš kitų ES valstybių. Laisvo darbo jėgos judėjimo nepalaiko ir tokios šalys kaip Nyderlandai ar Kipras.

Tuo tarpu ekonominę krizę išgyvenę ar tik neseniai gavę galimybę įsilieti į ES darbo rinką, pietų ir rytų europiečiai, nepaisant didelių emigracijos srautų per pastaruosius metus, vis dar linkę palaikyti laisvą darbuotojų judėjimą. Per 80 proc. Lietuvos, Bulgarijos, Rumunijos, Ispanijos ir Portugalijos EUvox.eu naudotojų nesutinka su teiginiu dėl darbo rinkos suvaržymo.

Diagrama Nr. 2

(2 diagrama. Teiginys: ES piliečių teisė dirbti kitose ES valstybėse narėse turi būti ribojama. Žalia spalva – palaiko ribojimą, raudona – prieš ribojimą. EUvox.eu naudotojų duomenys 2014 m. gegužės 12 d.)

Daugiau apie internetinį rinkimų kompasą EUvox.eu

Tinklapyje EUvox.eu atlikus politinių pažiūrų testą, parengtą pagal šalies ir ES aktualijas, galima keliais skirtingais būdais palyginti asmeninių ir pagrindinių EP rinkimuose dalyvaujančių partijų nuostatų panašumą: pamatyti procentinį nuostatų atitikimą, atsirinkti tuos klausimus, kurie labiausiai rūpi ir išmesti tuos, kurie neaktualūs, išnagrinėti asmenines ir partijų pozicijas trijų dimensijų erdvėje ir netgi palyginti pozicijas su kitais EUvox.eu naudotojais iš visos ES.

EUvox.eu rezultatai yra objektyvūs ir nešališki, nes partijų pozicijas kiekvienoje šalyje pateikė ne jų atstovai, bet nustatė ir užkodavo nepriklausomi ekspertai.

Pavyzdžiui, Lietuvoje penki akademinės komandos nariai, naudodami viešai prieinamą informaciją – partijų programas, politikų pasisakymus ir kitus šaltinius – nustatė partijų pozicijas tam tikrais klausimais. Vėliau šie penki variantai buvo lyginami tarpusavyje ir diskutuojama tol, kol buvo pasiektas bendras sutarimas.

ES šalyse vykdomą projektą „Euvox.eu“ įgyvendina rinkimų kompasų kūrėjai iš Olandijos „Kieskompas“ ir akademinis konsorciumas „PreferenceMatcher“. Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas dalyvauja kaip akademinis partneris.

Iniciatyvą remia Europos Parlamento Komunikacijos generalinis direktoratas ir Open Society Foundations (Soroso fondas).