"Šios sankcijos nepadės atnaujinti derybų ir neturės įtakos Irano ryžtui ginti savo legitimią teisę vykdyti taikią branduolinę programą", - sakė Raminas Mehmanparastas, kurį citavo oficiali naujienų agentūra IRNA.

Jis pridūrė, kad sankcijos "nepadės pastūmėti derybų".

Naujomis ES sankcijomis, kurios taikomos Irano energetikos sektoriui, siekiama atnaujinti į aklavietę patekusias derybas tarp Teherano ir šešių didžiųjų pasaulio valstybių - Didžiosios Britanijos, Kinijos, Prancūzijos, Vokietijos, Rusijos ir JAV.

Tarp baudžiamųjų priemonių yra draudimas parduoti įrangą, technologijas ir teikti paslaugas Irano energetikos sektoriui, o tai paveiks naftos perdirbimą, suskystintų gamtinių dujų naudojimą, energetikos išteklių telkinių žvalgymą ir eksploatavimą, sakė ES diplomatai.

Bendrija taip pat uždraudė naujas investicijas į Irano energetikos sektorių.

Iranas užima ketvirtą vietą pasaulyje tarp žaliavinės naftos tiekėjų, tačiau importuoja 40 proc. viso reikalingo kuro, nes neturi pakankamai naftos perdirbimo pajėgumų patenkinti vidaus poreikį.

Irano bankininkystės sektoriui taip pat įvesti suvaržymai - bet kokioms bankinėms operacijoms virš 40 tūkst. eurų reikės ES vyriausybių leidimo.