Gegužės 18 d. Ženevoje surengtoje konferencijoje „Pasaulinės konvencijos sveikos mitybos apsaugos ir skatinimo link“ kalbėjęs O. de Schutteris sakė, jog tabako vartojimo pavojų reglamentavimo tikslais susivienijusi pasaulinė bendruomenė turėtų parengti tinkamos mitybos gaires, rašo „Euractiv“.

O. de Schutteris pareiškė, kad nepaisant vis didėjančių nerimą keliančių signalų bei tinkamai nustatytų prioritetinių veiksmų, tarptautinė bendruomenė neskiria pakankamai dėmesio prastėjančiai situacijai dėl nutukimo epidemijos bei netinkamos mitybos.

Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pateikiamais duomenimis, 50 proc. visų Europoje gyvenančių vyrų ir moterų 2008 m. turėjo antsvorio, o 23 proc. buvo nutukę.

Nutukimas dažnai tampa fizinio aktyvumo trūkumo ir netinkamos mitybos padariniu. Tai vienas iš didžiausių rizikos faktorių, turinčių įtakos neužkrečiamų ligų, tokių kaip vėžys, diabetas, širdies ir kraujagyslių bei plaučių ligos, vystymusi.

„Prieš dvejus metus buvo paskelbta mano ataskaita dėl mitybos, prieš dešimt metų PSO pradėjo pasaulinės mitybos ir fizinio aktyvumo strategijos įgyvendinimą. Tačiau nutukimo problema ir toliau didėja, o kartu ir diabeto, širdies ligų bei kitų sveikatos sutrikimų atvejų dažnumas“, - samprotavo O. de Schutteris.

JT nustatė penkis problemų, susijusių su nutukimu ir netinkama mityba, įskaitant ir nesveikų produktų apmokestinimą, maisto produktų, kurių sudėtyje daug sočiųjų riebalų, druskos ir cukraus, reglamentavimą bei greito maisto reklamos apribojimą, sprendimo būdus. Taip pat JT nori peržiūrėti netinkamai skiriamas žemės ūkio subsidijas, dėl kurių tam tikri ingredientai tapo pigesni nei kiti, bei paramą vietiniams maisto produktams tam, kad vartotojams būtų užtikrinta prieiga prie sveikų, šviežių ir maistingų produktų.

O. de Schutteris pridūrė, kad pastangos skatinti sveiko maisto vartojimą bus sėkmingos tik jei sveikos mitybos pagrindą sudarančios maisto sistemos bus vykdomos tinkamai.

„Vyriausybė telkia dėmesį į didėjantį maisto produktų kaloringumą, tačiau dažnai nekreipia dėmesio į tai, kokio pobūdžio šios kalorijos, kokia jų kaina, kam jos yra prieinamos ir kaip jomis yra prekiaujama“, - atkreipė dėmesį O. de Schutteris.