ES rinkėjams atstovaujančio Europos Parlamento Moterų teisių komitetas ragina prailginti motinystės (tėvystės) atostogas: dabar ES galiojantį minimalų 14 savaičių laikotarpį siūloma prailginti iki 20 savaičių.

Žinoma, labiausiai tokiam žingsniui priešinasi tos ES šalys, kuriose motinystės (tėvystės) atostogas darbdaviai dengia iš savo kišenės, pavyzdžiui, Vokietija. Tačiau diskusijos kyla ne tik dėl finansinių dalykų.

Neretai darbdaviai skundžiasi, kad kuo ilgiau motina arba tėvas būna su vaiku namuose, tuo daugiau laiko reikia pereiti nuo sauskelnių prie darbų. Daugelyje ES šalių įstatymiškai įtvirtinta, kad darbdavys turi išsaugoti darbo vietą, tačiau neretai po motinystės (tėvystės) atostogų sugrįžę darbuotojai stokoja kvalifikacijos, nori lankstesnio darbo grafiko.

Vienose šalyse laikomasi nuomonės, kad vaikams geriausia augti su nedirbančia motina – tuomet jie yra geriau išsivystę, rečiau serga psichinėmis ligomis, šalyje fiksuojamas mažesnis nusikalstamumas. Tačiau kai kur manoma priešingai – vaikai yra laimingesni tuomet, kai jų mama dirba, nes tik tuomet ji gyvena visavertį gyvenimą, realizuoja save.

Tokiai nuomonei pritaria ir belgė Helene Feuillat, vadovaujanti savo įkurtai organizacijai „Back 2 Business“ (Atgal į verslą - angl). Penkiolikos metų darbo patirtį tarptautiniame versle turinti dviejų sūnų – 12 ir 9 metų – mama 2008-aisiais padarė posūkį savo karjeroje ir ėmėsi dirbti su moterimis: ji padeda motinoms grįžti į darbą, tęsti karjerą po motinystės atostogų, motyvuoja jas ir moko būti pasirengus naujiems profesiniams ir asmeniniams iššūkiams. Pernai gegužę Belgijoje jai buvo įteiktas prestižinis Metų verslo asmenybės apdovanojimas.

Kiek turėtų trukti idealios motinystės (tėvystės) atostogos? Ar tikrai ilgesnės atostogos visada yra naudingos motinai ir vaikui? Apie tai myEP.lt kalbėjosi su Helene Feuillat.

Lietuvoje motinystės (tėvystės) atostogų galima išeiti dvejiems metams. Ar nėra jos per ilgos? Kiek laiko su kūdikiu praleidžiama Belgijoje?

Belgijoje apmokamos motinystės atostogos trunka 15 savaičių. Bet jų pabaigoje motina arba tėvas gali išeiti vaiko priežiūros atostogų. Tėvai gali rinktis: nedirbti dar tris mėnesius, pusę metų dirbti puse etato arba 15 mėnesių dirbti 4 dienas per savaitę. Vaiko priežiūros atostogas galima paimti ne vėliau iki jam sukaks 12 metų.

Dvejus metus trunkančios motinystės (tėvystės) atostogos yra puiku, kai galima rinktis. Galbūt vieni tėvai noriai leidžia laiką namuose su vaiku, tačiau kiti nori dirbti. Dėl įvairių priežasčių: nenori daryti pertraukos karjeroje, dėl finansinių priežasčių arba tai tiesiog būtina psichinei sveikatai.
Visgi, mano manymu, toks ilgas buvimas namuose gali tapti izoliacijos, atskirties nuo visuomenės priežastimi.

Ar jums būtų priimtina dvejus metus praleisti namuose su vaiku? Kaip manote, ar tai naudinga tiek motinai, tiek vaikui?

Kaip dviejų vaikų mama, aš galiu pasakyti, kad man tai nebūtų gerai. Man reikia aktyvaus socialinio gyvenimo, todėl grįžimas į darbą po motinystės atostogų buvo labai naudingas. Po to aš nusprendžiau dirbti 4 dienas per savaitę ir tai tikrai pasiteisino. Žinoma, sunku įvertinti tokio sprendimo naudą mano vaikams, bet jeigu aš noriu būti gera mama, pirmiausia turiu gerai jaustis kaip žmogus. Darbas man padėjo išsaugoti pasitikėjimą savimi.
Tą savaitės dieną, kai aš nedirbu, rytą paskiriu sau, o po pietų visą laiką praleidžiu su savo vaikais. Taigi nėra kažkokio stebuklingo recepto, kiek reikia būti su savo vaikais, tiesiog visur reikalinga pusiausvyra.
Žinoma, man teko matyti moterų, kurios į aukštas pozicijas sugrįžo po labai ilgos pertraukos, tačiau tai priklauso ir nuo pačios moters, ir nuo darbo sąlygų.

Ar nemanote, kad ekonominis sunkmetis ir sudėtinga situacija darbo rinkoje skatina moteris gimdyti ir eiti motinystės atostogų, dėl to, kad socialinės išmokos yra garantuotos pajamos?

Belgijoje susilaukti vaikų ir išeiti motinystės atostogų tikrai nėra didžiojo loterijos prizo laimėjimas. Pirmą mėnesį mokama 82 proc. buvusio atlyginimo, likusį laikotarpį – 75 proc. Žinoma, ir pas mus yra tam tikros ribos, tad jeigu uždirbate daugiau, tokios atostogos jums nėra naudingos finansiškai.
Belgijoje valstybinis įnašas į motinystės atostogas yra labiau simbolinis. Pirmiausia valstybė suteikia socialines garantijas ir saugumą. Be to, darbdavys negali atleisti jūsų iš darbo anksčiau, nei po grįžimo iš motinystės (tėvystės) atostogų praeis du mėnesiai.

Lietuvoje dirbančioms motinoms darbdaviai nesuteikia kažkokių privilegijų, galimybės darbo metu paimti vaiką iš darželio ir pan. Kaip yra Belgijoje?

Belgijoje taip pat nėra kažkokių ypatingų lengvatų, dirbančioms motinoms ir tėvams nėra specialių darbo valandų. Vaikus į darželius veda ir paskui pasiima ne tik mamos, bet ir tėčiai. Vadinasi, darbdavys turėtų sudaryti sąlygas anksčiau išeiti iš darbo ne tik vaikus auginančiai moteriai, bet ir vyrui. Manau, būtina pasidalinti tėvų pareigomis, vaikų auginimas – tai ne vien moterų rūpestis ir privilegija. Belgijoje labai daug diskutuojama šia tema.

Jeigu motina nusprendžia savo atžalą auginti dvejus metus, ar gali ji sau leisti prabangą rūpintis tik vaiku? O gal reikėtų patobulinti įgūdžius, kažko pasimokyti, kad paskui galėtum integruotis į darbo rinką?

Žinoma, yra nemažai galimybių tobulėti namuose: mokytis užsienio kalbų, gilinti profesines žinias ir t. t. Tai labai sveikintina, bet tuomet būtina, kad bent dalį dienos vaiku rūpintųsi kiti šeimos nariai arba samdoma auklė.
Patikėkite, yra labai sunku motinai skirti kelias valandas per dieną sau, kai namuose mažas vaikelis. Savo dienotvarkės tuomet neįmanoma suplanuoti.
Aš moterims visada patariu palaikyti ryšį su kompanija ar kolegomis, kad žinotų bent jau esminius pokyčius darbe ir visiškai neatitrūktų nuo darbinės aplinkos. Labai geras būdas tai padaryti – užsisakyti kompanijos naujienlaiškius.

Ar sutinkate su statistika, kad tose šalyse, kur motinos tradiciškai nedirba ar dirba pusę dienos, yra mažesnis nusikalstamumas, o vaikai rečiau kenčia nuo psichinių ligų?

Aš labai atsargiai vertinu panašią statistiką. Pavyzdžiui, man teko skaityti, kad vaikai, augantys su dirbančiomis motinoms, yra kur kas laimingesni ir geriau išsivystę. Todėl kažkuo aklai pasitikėti – pavojinga.
Manau, kiekvienas turi pasirinkti, kas jam geriausia. Tai priklauso ir nuo šeimos, ir nuo aplinkos, galiausiai – galimybių prižiūrėti vaiką, šeimos pagalbos ir t. t.

***

Motinystės (tėvystės) atostogų trukmė ES šalyse

Austrija – 16 savaičių
Belgija – 15 savaičių
Bulgarija – 315 dienų
Čekija – 28 savaitės
Vokietija – 14 savaičių
Danija – 18 savaičių
Estija – 140 kalendorinių dienų
Ispanija – 16 savaičių
Suomija – 105 darbo dienos
Prancūzija – 16 savaičių
Vengrija – 24 savaitės
Airija – 42 savaitės
Italija – 5 mėnesiai
Lietuva – 2 metai
Latvija – 112 dienų
Malta – 14 savaičių
Nyderlandai – 16 savaičių
Lenkija – 18 savaičių
Portugalija – 120 dienų
Rumunija – 126 dienos
Švedija – iki 1,5 metų
Slovėnija – 105 dienos
Slovakija – 28 savaitės
Jungtinė Karalystė – 52 savaitės