Lietuvos pastangos įvertintos

Jo priėmimas – tai Lietuvos pirmininkavimo vainikavimas. Būtent to labiausiai laukta ir šis darbas labiausiai vertinamas. Dėl biudžeto buvo tariamasi ilgai, Europos parlamentas kėlė savo sąlygas, tačiau galiausiai ES Tarybai, pirmininkaujamai Lietuvos, pavyko pasiekti kompromisą. Tai ir yra svarbiausia.Taip po balsavimo Strasbūre praėjusią savaitę „Europos klubui“ sakė Europos Komisijos biudžeto komisaras Januszas Lewandowskis. Pasak jo, tai ir Lietuvos pastangų rezultatas.

„Tai galutinis veiksmas, kurio Europa laukė, ypač dabar, krizės laikotarpiu. Ir tai yra bendras Europos parlamento ir pirmininkaujančios Lietuvos darbas. Viceministras Algimantas Rimkūnas buvo tvirtas ir įtikinantis. Dabar mes pereiname nuo derybų prie įgyvendinimo. To laukia Europos regionai, ligoninės, tyrimų centrai, studentai“, - kalbėjo komisaras. Jis pastebėjo, kad pirmą kartą patvirtintas mažesnis biudžetas, bet jei reiks, jį bus galima padidinti. Jame numatoma 960 milijardų eurų įsipareigojimų ir 908 milijardai eurų mokėjimų. Tuo tarpu kitų metų ES biudžetas sieks 135,5 milijardų eurų.

Derybos – nelengvos

Dėl ilgalaikio 2014-2020 metų biudžeto derasi Užsienio reikalų ministerijos atstovai. Europos parlamento Biudžeto komiteto pirmininkas Alainas Lamassoure buvo pats griežčiausias derybose. „Europos klubui“ jis sakė, kad buvo ilgos ir varginančios derybos, tačiau galiausiai Europos parlamentui teko sutikti su biudžeto mažinimu. „Ir tai kiek erzina, nes mes dabar esame 28 šalys. Europos politikos taikomos visoms šalims, ypač sanglaudos politika. Su Lisabonos sutartimi ES įgavo daugiau kompetencijų įvairiose srityse - bendra energetikos, migracijos, prieglaudos politika. Net bendri gynybos reikalai. Tad mums reikia pinigų, tačiau didinti ES biudžetą dabar neįmanoma. Turint omenyje sunkią situaciją šalyse narėse vyriausybėms neįmanoma gauti pritarimą biudžeto didinimui“, - sakė jis.

Tačiau nusileidęs parlamentas gavo ir tam tiktus pažadus.