Lietuvos ir Ukrainos parlamentų vadovų susitikime kalbėta apie ekonominį dviejų šalių bendradarbiavimą ir aplinkos Lietuvos verslui Ukrainoje gerinimo galimybes, Ukrainos europinės integracijos klausimus, galimas energetinių ryšių stiprinimo perspektyvas. Taip pat aptarta šį rudenį Vilniuje vyksianti Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos trišalės asamblėjos sesija ir joje planuojamos temos.

Seimo pirmininkė pabrėžė, kad Ukraina yra strateginė Lietuvos partnerė ir mūsų šalis tikisi tęsti abipusiai naudingą konstruktyvų bendradarbiavimą.

„Turime siekti, kad strateginės partnerystės sąvoka nebūtų tik skambus šūkis, kad ją įprasmintų konkretūs darbai. Lietuva, kiek tik leidžia mūsų galimybės, galėtų teikti Ukrainai ekspertinę paramą Europos integracijos kelyje. Iš Jūsų tikimės kuo palankesnių sprendimų ir gerų rezultatų tarpusavio prekybos, investicijų, bendrų transporto ir energetikos projektų srityse“, - sakė I.Degutienė, primindama, kad jau šį rudenį planuojama atnaujinti Lietuvos ir Ukrainos strateginės partnerystės gaires.

Seimo pirmininkė informavo Ukrainos Aukščiausiosios Rados vadovą, kad Lietuvos parlamento Europos reikalų komitetas yra pasirengęs kitąmet stažuotei priimti Ukrainos parlamento darbuotojus, dirbančius Europos reikalų srityje ir perduoti jiems šio komiteto biure sukauptą ekspertinę patirtį.

V.Litvinas pažadėjo Seimo pirmininkei atvykti į spalio 7 ir 8 dienomis rengiamą trišalę Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos parlamentinę asamblėją. Lietuvos ir Ukrainos parlementų pirmininkai sutarė, kad daugiausia dėmesio šioje trišalėje asamblėjoje turėtų būti skiriama Vidurio ir Rytų Europos energetiniam saugumui: energetinėms jungtims, atominių elektrinių statybos projektams regione, energetikos ūkio restruktūrizavimui. Susitikime pažymėta, kad būtų tikslinga prieš prasidedant trišalei parlamentinei asamblėjai tuos pačius klausimus aptarti ir Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos nevyriausybinių organizacijų ekspertų ir analitikų forume.

„Toks susitikimas galėtų sustiprinti mūsų šalių nevyriausybinių organizacijų ir ekspertų ryšius, kurie galėtų būti išplėsti iki glaudesnio bendradarbiavimo tarp šalių akademinės, mokslinės ir intelektualų bendruomenių. Turėtume stiprinti ir ryšius tarp mūsų universitetų, kultūrinius mainus ir žmogiškuosius ryšius“, - sakė I.Degutienė.

Kijeve Lietuvos parlamento vadovė lankosi Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininko Volodomiro Litvino kvietimu.

Lietuvos Seimo pirmininkė antradienį susitiks su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi ir ministru pirmininku Mikola Azarovu, stebės šeštosios Ukrainos Aukščiausiosios Rados septintosios sesijos atidarymą, padės vainiką ant nežinomo kareivio kapo ir apsilankys Nacionaliniame muziejuje, skirtame 1932-1933 m. Ukrainos Golodomoro aukoms atminti. I.Degutienė Kijeve taip pat susitiks su Lietuvos garbės konsulais Ukrainoje ir lietuvių bendruomenės atstovais.

Į Vilnių Seimo pirmininkė grįš antradienį vėlai vakare.