Vienas jų netgi išvedė paraleles tarp karštas diskusijas sukėlusių planų statyti islamo kultūros centrą netoli 2001 m. rugsėjo 11 d. atakų vietos ir Prancūzijos vykdomų romų trėmimų bei prieš musulmonus nukreiptų įstatymų, draudžiančių veidą dengiančius drabužius.

Tuo tarpu Paryžiuje kelios žmogaus teisių ogranizacijos paskelbė ketinančios į teismą paduoti vidaus reikalų ministrą dėl „rasinės diskriminacijos, taip pat ir paviešintų rugpjūčio 5 d. instrukcijų, nurodančių taikytis „visų pirma“ į romus, autorius“.

Tai tik keli iš daugybės atsiliepimų, lydėjusių ES žmogaus teisių komisarės Viviane Reding pareiškimą, kad ji buvusi šokiruota ir priblokšta, kai sužinojo, kad prancūzų ministrai jai melavo dėl to, kad trėmimai nebuvo nukreipti prieš romus.

Tačiau jos pačios pasisakymas įžiebė piktą Prancūzijos prezidento N. Sarkozy atsaką, tad jai teko iš dalies atsiriboti nuo savo žodžių. Kalbėdama apie didžiausią Prancūzijos pasipiktinimą sukėlusį jos pareiškimą, kuriame prancūzų veiksmai buvo prilyginti II pasaulinio karo nusikaltimams, V. Reding sakė:

„Apgailestauju, kad šių žodžių interpretacijos atitraukia mūsų dėmesį nuo problemos, kurią turėtume spręsti. Aš jokiu būdu nenorėjau nubrėžti paralelės tarp II pasaulinio karo ir šiandieninių Prancūzijos vyriausybės veiksmų“.

Manoma, kad teisinių veiksmų ES lygiu gali būti imamasi jau artimiausiomis savaitėmis.