Pavelas yra gėjus. Jis atvirai kalba apie savo seksualinę orientaciją, dėl to savo tėvynėje jis sulaukdavo didelio pasipiktinimo.

„Labai nemalonu gyventi visuomenėje, kurioje manoma, jog esi sergantis bei gali būti atleistas iš darbo tik dėl to, kad esi gėjus“, - pasakojo jaunas vyras.

„Bet kuria akimirką kažkas gali suknežinti tau galvą“, - taip Pavelas apibūdino problemas, su kuriomis Rusijoje gėjai susiduria kiekvieną dieną.

Kaip rašo DW, 26-erių gydytojas atvyko į Vokietiją bei paprašė prieglobsčio 2013 m. balandžio mėn. Atvykęs į šią šalį, jis kreipėsi į „Quarteera“ – organizaciją, skirtą rusakalbiams homoseksualams, biseksualams, transseksualams Vokietijoje, tačiau jam nebuvo suteikta daug vilčių pasilikti šioje šalyje. Tačiau Pavelas nusprendė pabandyti paprašyti prieglobsčio ir jam pavyko.

„Homoseksualams Rusijoje niekada nebuvo lengva“

Homoseksualų diskriminacija Rusijoje plačiai paplitusi. 2013 m. birželio mėn. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įstatymą prieš homoseksualumo propagandą. Toks sprendimas sulaukė neigiamos reakcijos Vokietijoje ir kitose ES šalyse. Dėl šio įstatymo priėmimo tapo neteisėta teigiamai pateikti homoseksualumą žiniasklaidoje. Tai prilyginama nusikaltimui bei baudžiama įkalinimu ar piniginėmis baudomis.

„Homoseksualams Rusijoje niekada nebuvo lengva“, - patikino „Quarteeera“ atstovė Regina Elsner. Kaip teigia R. Elsner, Rusijos visuomenė visada buvo ypatingai konservatyvi, o V. Putino pasirašytas įstatymas dar labiau padidino egzistuojančią homofobiją.

Vis daugiau ir daugiau asmenų kreipiasi į „Quarteera“

Pavelui teko laukti keturis mėnesius, kol Federalinė migracijos ir pabėgėlių tarnyba pagaliau patenkino jo prašymą suteikti prieglobstį. Dabar jis vienas pirmųjų rusų, kuriam buvo sutektas prieglobstis Vokietijoje dėl seksualinės orientacijos.

Gimtinėje žinia apie Pavelo istoriją paskido greitai. Gėjų ir lesbiečių reakcija, be jokios abejonės, buvo teigiama, tuo tarpu žiniasklaida ėmėsi senųjų homofobiškų postringavimų, varijuojančių nuo tokių frazių kaip „leiskime jiems išvykti ir pagaliau paliks mus ramybėje“ iki žiaurių grasinimų.