„Sėkmingų Rytų partnerystės valstybių stojimo į ES perspektyvos įsivaizdavimas pakeis mūsų regioną. Tokiu būdu bus užtikrinta, jog tokia krizė, kokia ištiko Ukrainą, nebepasikartos“, - pabrėžė I. Garibašvilis.
Be saugumo bei pagrindinių Gruzijos užsienio politikos krypčių aptarimo I. Garibašvilis taip pat pareiškė, jog dabartiniai Rusijos veiksmai vienareikšmiškai daro įtaką saugumui, rašo „Tbilisskaja nedelia“.

„Kai Rusija užėmė Krymą, daugelio valstybių valdžios atstovai pasmerkė tokius veiksmus bei įvertino juos kaip pasikėsinimą į Europoje nusistovėjusią tvarką po šaltojo karo įsivyravusio saugumo požiūriu.

Tačiau buvo pamiršta, jog 2008 m. Rusija okupavo penktadalį Gruzijos teritorijos. Dabartiniai Rusijos veiksmai vienareikšmiškai daro įtaką mūsų saugumui. Gruzija nepalaiko diplomatinių ryšių su Rusija, tačiau mes vis dar stengiamės taikiais būdais sureguliuoti nesutarimus bei normalizuoti santykius, o deokupacijos būdų ieškojimo procese esame pasižadėję nenaudoti jėgos bei dalyvaujame konstruktyviose tarptautinėse Ženevos derybose. Be to, Gruzija plėtoja pragmatinį bendradarbiavimą su Rusija, todėl buvo atnaujinta prekyba bei pradėtas taikyti bevizis režimas Rusijos piliečiams.

Taip pat mes palaikėme Rusijos prisijungimą prie Pasaulio prekybos organizacijos (PPO). Mūsų derybos su Rusija jau davė kuklių rezultatų: pavyzdžiui, Rusijos rinka atverta iš Gruzijos importuojamai produkcijai, pagerėjo susisiekimas, stebimas kultūrinių kontaktų gerėjimas. Kita vertus, nepaisant progresyvių ir taikių mūsų valdžios mėginimų, Maskva tęsia provokacinius veiksmus, įskaitant ir okupacinės linijos atitvėrimą spygliuota tvora. Prognozuojame Rusijos federacijos spaudimo Gruzijai didėjimą, nes Rusija atsisako prisijungti prie susitarimo dėl jėgos nenaudojimo, tokiu būdu pažeisdama tarpininkaujant ES pasirašytą sutarimą nutraukti karinius veiksmus. Nepaisant to, mes mėginame įtikinti ES, jog Gruzija nesuklups dėl šio Rusijos daromo spaudimo“, - patikino I. Garibašvilis.

Jis išreiškė susirūpinimą dėl situacijos Ukrainoje bei pabrėžė, jog po neteisėto Krymo užėmimo sekė tikslinga destabilizavimo kampanija Rytų Ukrainoje. „Manome, kad ukrainiečiai turi teisę savarankiškai spręsti savo ateitį, o pagarba suverenumui bei teritoriniam Ukrainos vientisumui privaloma visiems. Gruzija deklaruoja visišką paramą pastangoms, nukreiptoms į taikių šios krizės sprendimo būdų paieškas“, - sakė I. Garibašvilis.

„Gruzija palaiko gana gerus santykius su kitomis šio regiono valstybėmis, įskaitant Armėniją, Azerbaidžaną, Turkiją ir Iraną. Mūsų tikslas Kaukazo regione – regioninės integracijos skatinimas bei Gruzijos kaip regioninių tinklų ir iniciatyvų centro formavimas. Tarptautinio saugumo kontekste Gruzijos prioritetas – tai santykiai su europietiškomis ir euroatlantinėmis institucijomis. Jau minėjau, kad, mūsų manymu, stojimas į ES – tai svarbiausia ilgalaikė Gruzijos saugumo garantija. Kalbant apie trumpalaikes ir tarpines regiono saugumo garantijas, nepaprastai svarbi NATO bei Gruzijos stojimo į šią organizaciją perspektyva. 2008 m. Rumunijos sostinėje Bukarešte įvykusio NATO viršūnių susitikimo metu, buvo priimtas sprendimas, jog Gruzija taps NATO nare. Šią principinę poziciją šių metų balandžio mėn. dar kartą patvirtino NATO Generalinis Sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas.

Artimiausias NATO viršūnių susitikimas, įvyksiantis Velse, taps tinkamiausia proga tam, kad būtų įvertintas Gruzijos progresas, šio šalies kaip ištikimos ir patikimos partnerės vaidmuo bei numatyti konkretūs veiksmai šios valstybės narystės NATO kryptimi. Puikiai žinoma, kad iš NATO nepriklausančių valstybių Gruzija daugiausiai prisideda vykdant tarptautinio saugumo palaikymo Afganistane operacijas. Net ir po to, kai šių metų pabaigoje iš Afganistano bus išvestos NATO karinės pajėgos, mes pasirengę likti Afganistane bei dalyvauti formuojant institucijas. Be to, Gruzijos indėlis į tarptautinio saugumo užtikrinimą apima aktyvų dalyvavimą kovojant su atominio ginklo ir terorizmo plitimu bei taikos misijose“, - pareiškė I. Garibašvilis.

„Geostrateginė Juodosios jūros regiono dinamika nuolatos kinta, todėl primygtinai raginame ES ir JAV kaip ir anksčiau atlikti esminį vaidmenį užtikrinant regiono stabilumą ir gerovę. Jų palaikymas ir dalyvavimas procesuose duos rezultatų bei taps nedviprasmiška siunčiama žinia, jog demokratija, vertybėmis paremta partnerystė ir integracija į euroatlantinę partnerystę gali būti sėkminga mūsų regione“, - pabrėžė I. Garibašvilis.