"Mes sunkiai dirbame, kad Vilniuje vyksiantis viršūnių susitikimas taip pat taptų esminis įvykis mūsų santykiuose su ES, - spaudos konferencijoje pirmadienį sakė I.Alasania. - Noriu užtikrinti, kad šiame susitikime Gruzija prisistatys visiškai kitu veidu ir prasidės nauja mūsų bendradarbiavimo su ES era".

Jo teigimu, Gruzija tikisi, kad iki lapkritį Vilniuje vyksiančio ES Rytų partnerystės programai skirto viršūnių susitikimo bus pasiruošta bent parafuoti ES-Gruzijos asociacijos sutartį.

"Vyksta sunkus darbas dėl šio klausimo, taip pat į priekį juda reformos. Mes galvojame, kad galime būti pasiruošę baigti diskusiją dėl vizų režimo liberalizavimo. Laisvos prekybos sutartis - dėl jos taip pat dirbama", - kalbėjo ministras.

ES Rytų partnerystės viršūnių susitikimas Vilniuje vyks lapkričio pabaigoje. Jame tikimasi įtvirtinti glaudesnius ES ryšius su Ukraina, Gruzija, Moldova ir Armėnija. Rytų partnerystės programoje taip pat dalyvauja Azerbaidžanas ir Baltarusija.

Vilniuje su darbo vizitu besilankantis Gruzijos gynybos ministras ir Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas pirmadienį pasirašė atnaujintą dvišalį Lietuvos ir Gruzijos susitarimą dėl bendradarbiavimo gynybos srityje.

"Šiandien pasirašėme atnaujintą susitarimą, kuriame konkrečiai įvardijamos už bendradarbiavimą atsakingos institucijos, numatomos lankstesnės dvišalių renginių finansavimo galimybės, atnaujintos kai kurios formuluotės", – po pasirašymo ceremonijos sakė ministras J.Olekas.

Lietuvos ir Gruzijos gynybos ministrai susitikime aptarė Gruzijos euroatlantinės integracijos siekius ir padarytą pažangą, dalyvavimą tarptautinėse operacijose. J.Olekas išreiškė viltį, kad greitai Gruzija galės dalyvauti ir Europos Sąjungos vadovaujamose misijose ir operacijose.

Lietuva su Gruzija gynybos srityje bendradarbiauja nuo 2001-ųjų, kai pirmą kartą buvo pasirašytas susitarimas dėl bendradarbiavimo gynybos srityje. Lietuva remia Gruzijos euroatlantinės integracijos siekius politinėmis priemonėmis ir praktinėmis priemonėmis, padėdama įgyvendinti Gruzijos gynybos sistemos ir kariuomenės reformą ir tobulinti Gruzijos saugumo sektoriaus administracinius gebėjimus.