Protestuotojai reikalauja, kad taupymo priemones taikyti diferencijuotai, kad tai nepaliestų mažiausiai uždirbančių žmonių ir pensininkų, praneša Reuters naujienų agentūra.

Spaudžiama Tarptautinio valiutos fondo (TVF), kuris vienas iš paskolos teikėjų, Rumunijos vyriausybė ketina ketvirtadaliu sumažinti valstybės tarnautojų atlyginimus, pensijas – 15 proc.
Išėjusieji į gatves reikalavo prezidento Traiano Basescu ir premjero Emilio Boc.

Panašumai su Graikija?

Rumunijos dienraštis „Adevarul“ rašo, kad nėra lengva atsakyti į klausimą, ar Rumunija nenuseks Graikijos pėdomis link bankroto. Priešingai nei Graikija, Rumunijos valstybės skola viena iš mažiausių visoje ES ir siekia 24 proc. BVP. Toks rodiklis 24-as iš 27 ES valstybių. Rumunijos problema – biudžeto deficitas, kas reiškia, kad šalies vyriausybė per daug išlaidavo.

„Absoliutūs skaičiai, valstybės skola nėra tokie neraminantys, bet tai turi vertinama kartu su perpektyvomis, kad jis veikiausiai augs (..)“, - teigia finansų analitikas Laurian Lungu. Jo nuomone, 2012 m. Rumunijos valstybės skola išaugs iki 31-32 proc. BVP, darant prielaidą, kad biudžeto deficitas augs taip, kaip tikėtasi. Jei ne valstybės skola gali augti dar labiau, įspėja analitikas.

Daniel Daianu, buvęs Rumunijos finansų ministras, teigia, kad jo šalis negali būti lyginama su Graikija, nes Rumunija nėra taip smarkiai priklausoma nuo turizmo.

„Mūsų ekonomika turi daugiau ir įvairesnių galimybių, nei Graikija. Galbūt mes neturime salų, bet mes turime chemijos pramonę, automobilių sektorių. Mums netrūksta infrastuktūros ir organizacinių gebėjimų“, - teigė D. Daianu.

Rumunijos kaimynė Bulgarija, skurdžiausia ES narė, taip pat stengiasi penktadalius sumažinti valstybės išlaidas ir sukontroliuoti biudžeto deficitą.

Dar vienas protestas

Graikijoje ketvirtadienį prasidėjo dar vienas visuotinis streikas prieš vyriausybės išlaidų mažinimo priemones, sutrikdęs eismą Atėnuose ir kituose miestuose, praneša BNS.
Ketvirtadienį sustojo Atėnų metro, autobusai ir troleibusai, taip pat iš Pirėjo uosto nepajudėjo laivai.

Oro eismo kontrolieriai nusprendė nestreikuoti, kad dar labiau nepablogintų situacijos turizmo pramonėje, todėl tarptautiniai skrydžiai vykdomi.

Kai kurios mokyklos veikia, o švietimo ministerija vykdo nacionalinius egzaminus moksleiviams. Taip pat veikia kai kurie privatūs bankai, nepaisant profsąjungos kvietimo prisijungti prie protesto.

Tai jau ketvirtas streikas nuo vasario mėnesio.