Šios ataskaitos tikslas – sustabdyti barbarišką „gendercidą“ – sisteminį, apgalvotą, lyties pagrindu vykdomą masinį žmonių, priklausančių vienai ar kitai lyčiai, žudymą.

Kaip rašo „New Europe“, A. Papadopoulou teigimu, „gendercidas – pasaulinio masto problema, turinti didžiulių griaunančių ekonominių bei socialinių pasekmių, kylančių dėl lyčių proporcingumo sutrikdymo bei moterų trūkumo: išaugęs moterų ir mergaičių, įtrauktų į prekybą žmonėmis ir prostituciją, skaičius, ankstyvos ir priverstinės santuokos, smurtas prieš moteris ir mergaites.

EP nariai, pasisakę šiuo klausimu, pažymėjo, kad būtina spręsti pirmenybės sūnui teikimo problemą, bei užtikrinti moterų ir mergaičių vaidmens svarbą visuomenėje, ginant jų teises, sveikatą bei išsilavinimo prieinamumą.

Prieš balsavimą ataskaita sulaukė didelio puolimo iš moterų teisių ir lyčių lygybės oponentų EP. Šios pozicijos nepalaikantys EP nariai mėgino sumenkinti seksualinės ir reprodukcinės sveikatos svarbą bei pasisakė prieš kovą su „gendercidu“ ir moterų teisių stiprinimą.

Tačiau, Populiacijos ir vystymosi tarpparlamentinio Europos forumo teigimu, visos pataisos dėl šio dokumento buvo atmestos. Be to, EP priėmė pataisą, kuria reikalaujama, jog ES „neturėtų palaikyti institucijų, organizacijų ar programų, kurios skatina, remia ar dalyvauja bet kokiuose veiksmuose, apimančiuose tokius žmogaus teisių pažeidimus, kaip priverstinis abortas, priverstinė vyrų ir moterų sterilizacija, lyties nustatymas, dar negimusio kūdikio lyties pasirinkimas ar vaisius pašalinamas dėl lyties“.

Pasisakantys prieš moterų sveikatos ir teisių gynimą jau buvo panaudoję šią formuluotę tam, kad užginčytų ES finansavimą, skirtą organizacijoms ir daugiašaliams susitarimams dėl moterų seksualinės ir reprodukcinės sveikatos, apimančios motinos ir naujagimio sveikatą, žmogaus teisių gynimo pagrindu. Ši pataisa buvo priimta tik vieno balso persvara – 316 balsavusiųjų pasisakė už, 315 – prieš.