Be problemų, susijusių su pasienio kirtimu ir migracijos sureguliavimu, dokumente taip pat pateikiami kritiški atsiliepimai dėl dalykų, tiesiogiai nesusijusių su vizomis, tačiau susijusių su Rusijos valdžios vykdoma vidaus politika, t.y. nevyriausybinių organizacijų reglamentavimu ir Lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų (LGBT) bendruomenės teisėmis.

Kaip rašo BBC, taip pat šiame dokumente minimi kai kurie pasiekimai, kuriuos Maskva įvykdė, siekdama bevizio režimo su ES.

Rusijos Užsienio reikalų ministerija gruodžio 18 d. komentuodama šią ataskaitą pareiškė, kad pretenzijos dėl techninės šios reikalo pusės įvykdomos, tačiau išreiškė nusivylimą dėl ataskaitoje pateiktų nepriimtinų pastabų.

Sudėtingos taisyklės

Bendri žingsniai, būtini perėjimui prie bevizio režimo, buvo patvirtinti per 2011 m. Rusijos ir ES viršūnių susitikimą.

Rusijoje apsilankė keturios ES ekspertų misijos. Savo ruožtu, Rusijos ekspertai aplankė 23 ES šalis nares.

Apibendrinant pateiktos ataskaitos turinį, EK pažymi, kad Rusija pasistūmėjo į priekį, realizuodama bendrus žingsnius, daugelį kurių galima vertinti kaip įvykdytus.

Briuselis pažymėjo, kad Rusija padidino savo pasų saugumą ir dabar jie atitinka tarptautinius standartus, patobulino savo migracinę sistemą, stimuliuodama teisėtą migraciją ir kovodama su nelegalia migracija.

Maskva sulaukė pagyrų tiek dėl pastangų kovoti su terorizmu ir pinigų plovimu, tiek ir dėl sėkmingo asmenų be pilietybės skaičiaus mažinimo.

Tačiau Briuselis paminėjo daugybę problemų, kurios Rusijoje vis dar nėra išspręstos. EK pažymėjo, kad taisyklės, kurios reguliuoja trumpalaikį ir ilgalaikį užsieniečių buvimą Rusijoje, pernelyg sudėtingos.

EK išreiškė kritiką Rusijai dėl kai kuriuose pasienio punktuose susidarančių eilių, nepakankamo Pasienio ir Migracijos tarnybų bendradarbiavimo bei išvystytos kovos su prekyba žmonėmis sistemos trūkumo.

Tačiau EK neapsiribojo tik klausimais, tiesiogiai susijusiais su vizų ir migracijos problemomis.
Teigiama, kad Rusijos valdžia iš esmės nelabai aktyviai kovoja su diskriminacija ir ksenofobija. Taip pat buvo kritikuojamas nevyriausybinių organizacijų reglamentavimas.

Be to, ataskaitoje teigiama, kad Rusijoje priimtas įstatymas dėl homoseksualios propagandos draudimo tarp nepilnamečių gali riboti LGBT bendruomenės narių bei aktyvistų judėjimo laisvę.

Dirbtinis Rusijos sulaikymas
Susipažinusi su EK ataskaita, Rusijos Užsienio reikalų ministerija išreiškė apgailestavimą ir nuostabą.

Pagrindinis Rusijos derybininkas vizų su ES klausimais Rusijos Federacijos Užsienio reikalų ministerijos pasiuntinys ypatingais svarbiai klausimais Anvaras Azimovas pareiškė, kad ES ir toliau atidėlioja bevizio režimo klausimo sprendimą neribotam laikui.

„ES vykdoma dirbtino Rusijos sulaikymo politika prieštarauja bendriems susitarimams bei atideda dar 2003 m. nustatytos strateginės užduoties, susijusios su vizų režimo panaikinimu, įgyvendinimą“, - pareiškė A. Azimovas.