Siekiant užkirsti kelią finansų krizėms, svarbu mažinti riziką, kylančią dėl nepatyrusių investuotojų ir spekuliantų veiksmų, tokia pozicija atsispindi antradienį priimtoje EP rezoliucijoje. Europarlamentarai ragina ES lygmeniu griežčiau reguliuoti išvestines finansines priemones ir sumažinti jų kiekį, taip pat uždrausti spekuliacinius apsikeitimo sandorius.

Parlamentas siūlo „gerokai sumažinti bendrą išvestinių finansinių priemonių kiekį, kad jis būtų proporcingas bazinių jas atitinkančių vertybinių popierių apimčiai“, taip pat „užtikrinti, kad ateityje išvestinių priemonių kainos geriau atspindėtų riziką ir kad būsimos rinkos infrastruktūros sąnaudas padengtų ne mokesčių mokėtojai, o rinkos dalyviai“.

EP ragina reguliuojant skirti rizikos valdymui naudojamas išvestines ir tokias, kurios naudojamos tik spekuliavimo tikslais. Jo nariai siūlo „taikyti diferencijuotą požiūrį į skirtingas galimas įvairių išvestinių produktų rūšis atsižvelgiant į jų rizikingumą, jų naudojimo teisėtiems apsidraudimo tikslams mastą ir jų vaidmenį finansų krizėje“.

Europarlamentarai ragina didinti išvestinių priemonių skaidrumą, pranešant apie visus sandorius duomenų saugykloms, taip pat standartizuojant išvestinių priemonių sutartis. Jie taip pat siūlo suteikti Europos vertybinių popierių ir rinkų institucijai įgaliojimus išduoti veiklos leidimus pagrindinėms finansinių sandorių šalims ir prižiūrėti šiuos sandorius. Parlamentas „prašo Komisiją ypač užtikrinti, kad išvestinių finansinių priemonių, kuriomis nėra prekiaujama akcijų rinkoje, vertinimas būtų vykdomas nepriklausomai ir skaidriai, kad būtų išvengta interesų konfliktų“, sakoma pranešime.

Jeigu atsisakoma atlikti tarpuskaitą centralizuotai, dvišalių išvestinių finansinių priemonių sandorių atveju iš finansų įstaigų turėtų būti reikalaujama daugiau nuosavų lėšų, mano europarlamentarai. Kita vertus, Parlamentas pritaria Komisijos ketinimui tam tikrais atvejais numatyti išimtis mažesniųjų įmonių dvišalėms išvestinėms finansinėms priemonėms – tokias kaip mažesni kapitalo reikalavimai.

EP laikosi nuomonės, kad visos išvestinės finansinės priemonės, kurios yra susijusios su viešaisiais ES finansais (tarp jų – valstybių narių valstybės skola ir vietos administracijų biudžetais), turėtų būti standartizuotos ir jomis turi būti prekiaujama biržoje.

Parlamentas „ragina uždrausti kredito įsipareigojimų neįvykdymo apsikeitimo sandorius, kurie nepagrįsti kreditais ir yra grynai spekuliaciniai“, nes dėl jų dirbtinai pabrangsta įsipareigojimų neįvykdymo apsikeitimo sandoriai ir kyla rizika finansų sistemai. Savo ruožtu europarlamentarai ragina uždrausti spekuliacinius žaliavų ir žemės ūkio produktų sandorius, taip pat apsvarstyti galimybę nustatyti viršutines rizikos ribas konkretiems produktams.

Nors ši rezoliucija yra teisiškai neįpareigojanti, Europos Komisija rugsėjį žada pateikti šios srities teisės akto projektą, kurį vėliau turės svarstyti EP.