Neįprastai ilgoje kalboje ES Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy sakė žurnalistams Sankt Peterburge, kad rugpjūčio 21 dienos ataka buvo „akivaizdus tarptautinio įstatymo pažeidimas ir nusikaltimas žmogiškumui“.

Tačiau H. Van Rompuy teigimu, per anksti kalbėti apie karinę intervenciją, nors JAV ir Prancūzija ruošiasi galimiems kariniams veiksmams prieš Sirijos vyriausybę.

H. Van Rompuy paragino priimti politinį sprendimą ir JT inspektoriams pristatyti pranešimą „kaip galima greičiau“. Jo teigimu, JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas Sirijos klausimu kreipsis į lyderius per Didžiojo dvidešimtuko (G20) viršūnių susitikimą.

Europos Tarybos (ET) pirmininkas H. Van Rompuy pareikalavo, kad JAV ir Prancūzija gerbtų Jungtinių Tautų (JT) vaidmenį karinėje intervencijoje į Siriją.

„Reaguodami į pastarojo meto raginimus imtis veiksmų, pabrėžiame, kad būtina judėti į priekį Sirijos krizės klausimu JT nustatyta tvarka“, - rugsėjo 5 d. prasidėjus didžiojo dvidešimtuko (G20) susitikimui Sankt Peterburge pasakė H. Van Rompuy.

Kaip rašo „Euobserver“, kalbėdamas apie chemines atakas, vykdytas Damasko priemiesčiuose rugpjūčio 21 d., jis pridūrė, kad „informacija iš įvairių šaltinių leidžia manyti, kad Sirijos režimas atsakingas dėl šių atakų.“

Tačiau jis pažymėjo, kad prieš priimandami sprendimus, pasaulio valstybių lyderiai turi sulaukti JT ataskaitos dėl Sirijoje panaudotų ginklų.

„Sirijos konfliktui reikia ne karinio sprendimo. Tik politinis sprendimas gali nutraukti kraujo praliejimą“, - pasakė H. Van Rompuy.
H. Van Rompuy atmetė idėją, kad Europos Sąjunga (ES) prarado pasitikėjimą dėl požiūrio į Sirijos konfliktą.

Prancūzija yra vienintelė ES valstybė narė, norinti kartu su JAV dalyvauti karinėje operacijoje prieš Sirijos režimą.

Tačiau H. Van Rompuy patikino, kad ES mėgina rasti bendrą sprendimą.
„Visose valstybėse – tiek mažose, tiek ir didelėse – vyksta vidiniai debatai dėl Sirijos“, - sakė H. Van Rompuy.

„Svarbiausias dalykas – kokia yra mūsų bendra reakcija į galutinius sprendimus, priimtus kitų šalių. Artimiausiomis valandomis mes derinsime mūsų pozicijas“, - pridūrė jis.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nepasakė nieko dėl Sirijos ketvirtadienį sakydamas įžanginę kalbą.

Popiežius ragina ieškoti taikių priemonių

Popiežius Pranciškus ketvirtadienį kreipėsi į pasaulio lyderius, besirenkančius į Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą Rusijoje, ieškoti taikaus būdo Sirijos krizei išspręsti ir perspėjo „nesiekti bergždžio karinio sprendimo“.

„Iš širdies kreipiuosi... į dalyvaujančius lyderius, kad jie padėtų rasti kelius ir įveikti nesutarimus bei nebesiekti bergždžio karinio sprendimo“, – rašoma Pranciškaus laiške Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, G-20 viršūnių susitikimo šeimininkui.

„Geriau tegul vėl bus įsipareigojama siekti, drąsiai ir ryžtingai, taikaus sprendimo per dialogą ir šalių derybas“, – sakė jis.

„Dar daugiau, visos vyriausybės turi moralinį įsipareigojimą daryti viską, kas įmanoma, kad užtikrintų humanitarinę pagalbą kenčiantiems dėl konflikto ir šalyje, ir už jos sienų“, – kalbėjo pontifikas.

Šeštadienį popiežius Pranciškus paragino pasaulį rugsėjo 7 dieną vieningai melstis ir pasninkauti už Siriją, jam dalyvaujant keturias valandas truksiančioje vigilijoje Šv.Petro aikštėje.

Taikos reikia ne visiems

Tuo tarpu JAV prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį pareiškė, kad jie su Japonijos ministru pirmininku Shinzo Abe laikosi vieningos nuomonės, jog cheminių ginklų panaudojimas Sirijoje yra tarptautinės teisės pažeidimas, į kurį reikia reaguoti.

B.Obama ir Sh.Abe susitiko Didžiojo dvidešimtuko  Didžiojo dvidešimtuko užkulisiuose Sankt Peterburge, Vašingtonui siekiant užsitikrinti tarptautinę paramą JAV planams suduoti karinį smūgį Sirijai.

„Laukiu... išsamesnio pokalbio apie padėtį Sirijoje ir...apie mūsų bendrą nuomonę, kad cheminio ginklo panaudojimas Sirijoje yra ne tik tragedija, bet ir tarptautinės teisės pažeidimas, į kurį reikia atsakyti“, – sakė B.Obama žurnalistams.

Sh.Abe susilaikė nuo viešo pasisakymo apie Japonijos poziciją dėl B.Obamos raginimų imtis karinių veiksmų prieš Damaską, bet pareiškė, kad su JAV prezidentu tikisi aptarti, kaip pagerinti padėtį Sirijoje.