Tokį požiūrį savo kalboje Europos Parlamento (EP) frakcijų Pirmininkų sueigos ir EP Pirmininko, Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcijos nario Martino Šulco (Martin Schulz) vizito proga Seime išsakė Seimo Pirmininko pavaduotojas ir Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas.

„Mums labai gerai suprantami EP reikalavimai dėl naujojo ES biudžeto – tai biudžeto lankstumas, esminė daugiametės finansinės programos peržiūra po 2 ar 3 metų, nuosavų išteklių sistemos pertvarka ir biudžeto vieningumas, – savo kalboje sakė G. Kirkilas. – Tačiau šiandien ES labai reikia konkretumo: kaip pradėsime finansinius metus, kaip tvarkysime ES finansus kitus septynerius metus, o tai reiškia – kaip planuosime savo darbus, kad užtikrintume pažangų, tvarų ir integracinį ES augimą“.

G. Kirkilas ypač akcentavo ES energetinio saugumo, kuris yra ir vienas iš Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetų, svarbą, siekiant sukurti ES energijos vidaus rinką iki 2014 m., įgyvendinant energetikos infrastruktūros konsolidavimą ir energetikos sistemų integravimą, vykdant bendrą ES energetikos išorės politiką, energijos šaltinių diversifikaciją, siekiant energetinių salų panaikinimo ir palankių energijos kainų vartotojams.

Jis sakė besiviliantis, kad rudenį Europos Parlamente kartu su Seimu bus surengtas jungtinis parlamentinis posėdis energetikos tema.

Savo kalboje G. Kirkilas taip pat pabrėžė visateisį Europos Parlamento ir nacionalinių parlamentų vaidmenį ES sprendimų priėmimo procese, kaip įtvirtinta Lisabonos sutartyje. „Europos Sąjunga kompetencijų ir galių turi tiek, kiek jų jai suteikia piliečiai. Piliečių politinę valią reiškiantys nacionaliniai parlamentai ir Europos Parlamentas, keisdamiesi nuomonėmis ir geriausia praktika, gali atlikti svarbų vaidmenį siekiant padidinti balsuojančiųjų skaičių Europos Parlamento rinkimuose“, – kalbėjo Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas.