Teisėjai nusprendė, kad pabėgėliams taikydamos ES taisykles, Europos žmogaus teisių konvenciją pažeidė ir Graikijos, ir Belgijos vyriausybės, todėl abi buvo nubaustos atitinkamai 6 tūkst. ir 30 tūkst. eurų baudomis.

Į teismą kreipėsi vertėjas iš Afganistano, kuris 2008 m. atvyko į Graikiją, o vėliau paprašė prieglobsčio Belgijoje. Dublino reglamentas valstybėms narėms leidžia išsiųsti pabėgėlius į tą ES šalį, į kurią pirmąją jie atvyko. Belgija taip ir padarė, nors ieškovas perspėjo, kad Graikijoje jam teks gyventi žeminančiomis sąlygomis į kalėjimą panašioje vietoje. Be to, Belgija prieglobsčio prašytojui nesuteikė tinkamų sąlygų pateikti apeliaciją.

Reaguodamas į EŽTT sprendimą, Belgijos imigracijos ministras Melchioras Watheletas pareiškė, jog jo šalis sustabdė visas pabėgėlių grąžinimo į Graikiją procedūras. Tokį sprendimą jau yra priėmusios ir Vokietija, Britanija, Švedija, Nyderlandai, Islandija ir Norvegija.

„Graikija kelia rimtą grėsmę pasitikėjimui, kuris būtinas tarp valstybių narių, norint sukurti bendrą prieglobsčio teikimo sistemą“, - savo pareiškime teigė M. Watheletas, ragindamas Atėnus kuo greičiau pagerinti savo prieglobsčio sistemą.

Strasbūro teisme yra registruota dar 960 neišnagrinėtų, su Dublino reglamento taikymu susijusių bylų. Daugumoje jų minima Graikija, kurios migrantų apgyvendinimo sąlygas jau pasmerkė JT, Europos Taryba, „Žmogaus teisių stebėtojas“ ir kitos organizacijos.

Žmogaus teisių kovotojai pareiškė, kad šis EŽTT sprendimas pabrėžė ES prieglobsčio teikimo taisyklių esminį trūkumą ir jų atotrūkį nuo tikrovės. Dabartinės taisyklės neužtikrina jose deklaruojamų vienodų sąlygų visiems atvykėliams, todėl Dublino reglamentą reikia peržiūrėti, teigia jie.