Ką pavyko padaryti, o ko ne, „Europos klubas“ kalbėjosi su Europos Parlamento nariais Leonidu Donskiu, Zigmantu Balčyčiu bei Europos Parlamento pirmininko patarėju Arnoldu Pranckevičiumi.

Pastebima ir ryški

Europarlamentaras Leonidas Donskis pastebėjo, kad Lietuva, galima sakyti, ėmėsi neįmanomos misijos ir dalykų, kurie Europoje anksčiau aptarinėti tik pusbalsiu. „Rytų partnerystei gyvybės pripildė Lietuvos pirmininkavimas“, – sakė jis. Todėl L.Donskis nesutinka su tais, kurie sako, kad Lietuvos pirmininkavimą ištiko nesėkmė.

„Yra atvirkščiai. Lietuvos dėka nukrito kaukės. Pamatėme, kokia yra vadinamoji ES strateginė partnerė Rusija, kuri iš tikro traktuoja Ukrainą kaip savo imperinę įtakos zoną, kas yra absurdas XXI amžiuje“, – sakė L.Donskis.

Kita vertus, pasak jo, apsinuogino ir pačios ES problemos. Aiškios, unifikuotos užsienio politikos nebuvimas išryškėjo. Europarlamentaras mano, kad Lietuva buvo gerai pasirengusi ES Tarybos pirmininkavimui, žinojo tikslus, turėjo aiškias ambicijas, jam įspūdį padarė užsienio politikos veiksmai. Ir per šį pusmetį kristalizavosi svarbūs procesai.

„Tai, kad Lietuva iškėlė problematiką, ją artikuliavo, sutvarkė darbotvarkę, tai abejonių nekeliantys dalykai. Lietuva, skirtingai nuo kitų šalių, buvo tiek pastebima, tiek ryški, kad sunku įsivaizduoti, kaip panašaus dydžio valstybė sugebėtų dar ką nors nuveikti“, – sakė L.Donskis.

Pasak jo, pavyko daug savų prioritetų įdėti į Vakarų Europos lūpas. Tačiau išryškėjo kita problema – ką daryti Lietuvai, kuri gerai išmano Europos rytus, bet nekalba apie Pietų Europą. „Ispanija, Italija, Graikija mums liko terra incognita“ – įsitikinęs europarlamentaras.

Išryškėjo ir tai, pasak jo, kad Rusija daro pasiūlymus, kurių sunku atsisakyti. Tuo tarpu ES daro pasiūlymus, kuriuos sunku suprasti.

Klausyti diskusiją iš studijos Strasbūre ir skaityti daugiau galite paspaudus čia.

Gruodžio 18 dieną "Europos klube" klausykite apie tai, ko tikimasi paskutiniame ES vadovų susitikime Briuselyje Lietuvos pirmininkavimo metu - pokalbis su Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausiąja patarėja užsienio politikos klausimais Jovita Neliupšiene.

Apie situaciją Ukrainoje bei kitas Rytų partneres laidoje ES plėtros komisaras Štefanas Fulė bei EP pirmininkas Martinas Šulcas. Klausykite ir internetu FM99 eteryje 10.30, Geras FM eteryje - 14.05.