Remiantis šios agentūros parengta ataskaita, labiausiai išplitęs narkotikas Europoje – kanapės. Bent kartą gyvenime ją pabandė 77 mln. suaugusių europiečių. Tačiau per pastaruosius kelerius metus per Europą nusirito naujų sintetinių stimuliatorių banga. Slaptose Indijos ir Kinijos laboratorijose gaminami narkotikai kelia didelę grėsmę žmonių sveikatai ir gyvybei.

Viena iš problemų – neigiamų narkotikų pasekmių – šalutinio poveikio – pašalinimas.Dažniausiai net ligoninėse negali nustatyti, su kokiu narkotikų turima reikalų, todėl negali laiku suteikti tinkamos pagalbos pacientams, kuriems pasireiškia tachikardija, širdies ir plaučių sutrikimai, nervų ir panikos priepuoliai.

Naujos rūšies nuodingos sintetikos kiekis auga kasmet. 2012 metais buvo aptiktos 73 tokių narkotikų rūšys – tai rekordinis rodiklis.

„Didmiesčiuose sintetiniai narkotikai – stimuliuojančios priemonės tampa vis labiau prieinamos, - pažymi ekspertai. Tokių medžiagų vartojimas sukelia daug problemų, kenkia žmonių sveikatai, neigiamai veikia jų socialinę ir šeimyninę padėtį. Tokius narkotikus galima prilyginti heroinui“.

Europos valdininkai pripažįsta, kad visada vienu žingsniu atsilieka nuo naujų narkotikų gamintojų todėl būtina sutelkti visas pastangas kovai su šia grėsme.

„Euronews“ pažymi: „Narkotikų prekybos ir vartojimų vystymosi tendencijas galima vertinti iš įvairių perspektyvų, bet svarbiausia – žmonių sveikata. Ekspertai vienbalsiai tvirtina: šiuolaikinėmis ekonominėmis sąlygomis viena iš pagrindinių kovos su narkomanija sumažėjimo priežasčių – finansavimo sveikatos apsaugos ir socialinės integracijos programoms Europoje mažinimas“.