Jeigu Europos Komisijai pavyks prastumti įstatymą, Europos Sąjungos šalių policijos pareigūnai įtariamiesiems privalės pateikti raštą, kuriame 22 kalbomis aprašytos jų teisės ir pagrindinės teisinės procedūros toje šalyje.

"Daugelis jūsų esate matę amerikietiškus serialus apie policiją. Turbūt pastebėjote, kad policijos pareigūnas supažindina įtariamąjį su jo teisėmis", - kalbėjo ES teisingumo komisarė Viviane Reding per spaudos konferenciją.

"Europoje dabar tai bus nebe kine, o tikrovėje", - sakė ji.

Eurokomisarė pateikė futbolo sirgaliaus pavyzdį, kai po rungtynių kitoje ES valstybėje suimtas asmuo negalėjo būti supažindintas su jam pateiktais kaltinimais, vėliau turėjo dalintis vertėju su kitais įtariamaisiais, ir galiausiai buvo nuteistas.

"Tokios padėties galima būtų išvengti, jeigu po suėmimo jam būtų pateiktas jo teisių sąrašas", -sakė V.Reding.

Tokio įstatymo projektą turėtų patvirtinti ES parlamentas ir nacionalinės teisingumo ministerijos. Juo siekiama išvengti teismo klaidų ir sumažinti apeliacijų skaičių visoje 27-ių valstybių bendrijoje, sakoma Komisijos pranešime.

Pasak eurokomisarės, šiuo metu 12 ES šalių supažindina įtariamuosius su jų teisėmis raštiškai, Vokietijoje teisių sąrašas yra pateikiamas net 48 kalbomis. Dar šešiose valstybėse įtariamiesiems jų teisės yra paskelbiamos žodžiu, o kitos šalys naudoja "kitus būdus", sakė V.Reding.