Teisiškai neįpareigojančioje ataskaitoje Europos Komisija raginama dar šiemet pateikti išsamią intelektinės nuosavybės teisių strategiją, kurioje būtų numatyta priimti teisės aktą, leisiantį veiksmingiau kovoti su autorių teisių pažeidimais. Kita vertus, bet kokios šios srities priemonės turi užtikrinti pagarbą žmogaus teisėms ir pagrindinėms laisvėms, priduria europarlamentarai.

Savo ruožtu siūloma „skatinti verslą sukurti dar daugiau mokėjimo būdų, kad Europos vartotojams būtų lengviau įsigyti teisėtą turinį“, taip pat sukurti bendrą Europos licencijavimo sistemą. EP nariai „pripažįsta, jog veiksmingos Europos vidaus skaitmeninės rinkos stoka yra didelė kliūtis teisėtos internetinės pasiūlos plėtrai“.

„Privatus vartotojas, teisėtai savo asmeniniam naudojimui gavęs originalių produktų, kurių intelektinės nuosavybės teisės saugomos, kopijas, neturėtų įrodinėti šių kopijų teisėtumo, o įrodymus dėl galimo intelektinės nuosavybės teisių apsaugos taisyklių pažeidimo turėtų pateikti suinteresuoti asmenys“, – mano europarlamentarai.

EP nariai teigiamai vertina Europos prekių klastojimo ir piratavimo stebėsenos centro įsteigimą. Jie siūlo surengti kampaniją, skirtą informuoti apie prekių klastojimo pavojų sveikatai ir saugai, taip pat žalą ekonomikai ir visuomenei. Ypač svarbu „auklėti jaunimą, kad jis galėtų suvokti intelektinės nuosavybės svarbą ir aiškiai nustatyti, kas teisėta, o kas ne“, pažymima ataskaitoje. Kadangi „daugėja internetinio pramoninio šnipinėjimo atvejų“, EP kviečia stebėsenos centrą pasiūlyti priemonių kovoti su šia problema.

EP ragina Komisiją toliau aktyviai derėtis dėl daugiašalio Kovos su prekių klastojimu prekybos susitarimo, taip pat visapusiškai informuoti europarlamentarus apie derybų eigą ir užtikrinti, kad šis susitarimas jokiu būdu nepažeistų ES teisės.