Europos Parlamentas (EP) pasiryžo kovoti su šiuo žalingu įpročiu. Šią savaitę – vasario 26-ąją – jis balsuos dėl direktyvos, kuria griežtinama tabako gaminių kontrolė.

Atkalbėti nepavyko

Lietuvos sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis sako, jog tabako gamintojai labai stengėsi, kad naujasis dokumentas nepasiektų balsavimo stadijos. „Skaičiuojama, kad šios direktyvos stabdymui lobistai išleido 250 mln. eurų. Sykį balsavimas netgi buvo atšauktas. Tačiau smagu, kad pagaliau pavyko įveikti gamintojus ir galėsime geriau apsaugoti žmonių sveikatą“, – sako V. P. Andriukaitis.

„Europos Parlamentas nustatys, jog cigaretės neturėtų būti pardavinėjamos mažesniuose pakeliuose nei po 20 vienetų. Tai svarbu, mat iki šiol cigaretės galėjo būti pardavinėjamos patraukliose pakuotėse, imituojančiose lūpdažius arba kitas kosmetikos priemones, ir taip būdavo patogu vilioti rūkyti jaunimą“, – aiškina sveikatos apsaugos ministras.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Lietuvoje kasdien rūko 33 proc. vyrų ir 13 proc. moterų, tuo tarpu europiečiai – didžiausi pasaulio rūkaliai. Pastaraisiais metais europarlamentarai skyrė daug dėmesio šio žalingo įpročio paplitimui mažinti, taigi teigiami pokyčiai pastebimi jau dabar: per dešimtmetį nuo 2002-ųjų rūkančių gyventojų ES šalyse sumažėjo nuo 40 iki 28 proc.

Europos Parlamento narė Linda McAvan iš Jungtinės Karalystės (Socialistų ir demokratų frakcija) pabrėžia būtinybę stiprinti kovą su nikotinu. Anot jos, naująja direktyva visų pirma siekiama apsaugoti jaunus žmones: „Mes žinome, kad rūkyti pradeda ne suaugę, o vaikai. Nors daugumoje ES šalių mažėja rūkančių suaugusiųjų, Pasaulio sveikatos organizacijos duomenys rodo gausėjančias rūkančių jaunuolių gretas kai kuriose valstybėse. Turime neleisti kvaišalų gamintojams taikytis į jaunus žmones.“

Vaizdai įspės apie pavojų

Europos Parlamento nariai ketina iki 65 proc. padidinti įspėjimams skirtą plotą ant abiejų cigarečių pakelio pusių. Šiuo metu informacijai apie rūkymo žalą skiriama 30–40 proc. pakuotės ploto. Tabako produktų gamintojai bus įpareigoti įspėjimus pateikti ne tik tekstu, bet ir vaizdine medžiaga. Europarlamentarai įsitikinę, kad vaizdai nuo rūkymo atgrasys labiau nei žodžiai.

Tuo tarpu Lietuvos tabako gamintojų asociacijos vadovas Ramūnas Mačius abejoja, ar ši Europos Parlamento direktyva atneš naudos. „Nėra mokslinių įrodymų, kad priklausomybė išsivysto nuo aromatų ar gražių pakuočių. Ji atsiranda nuo nikotino, todėl priimamos naujos taisyklės neduos jokios naudos, tik sumažins gamintojų konkurenciją“, – įsitikinęs R. Mačius. Anot jo, tabako produktų gamintojai turės mažiau galimybių reklamuoti savo gaminį ir išskirti jį iš kitų, nes ant pakuočių bus mažiau vietos: jos užteks tik pavadinimui užrašyti. Tačiau dėl to esą rūkančiųjų nesumažės.

Su tuo nesutinka gydytojai. Psichoterapeutas Raimundas Alekna pažymi, kad rūkymas yra didžiausią įtaką mirtingumui daranti priklausomybė: apie 700 tūkst. žmonių Europos Sąjungoje per metus miršta dėl šio žalingo įpročio sukeltų padarinių. Jo įsitikinimu, ryškesnis ir nepatrauklus pakuočių žymėjimas pirmiausia turės įtakos dar nepradėjusiems rūkyti žmonėms. „Tai, kaip prekė įpakuota, turi labai daug reikšmės renkantis, ar ją pirkti, ar ne. Ypač tai aktualu dar nepradėjusiems rūkyti“, – teigia R. Alekna ir priduria, kad nuotraukos su rūkymo padariniais gali paveikti jaunus žmones.

Nebegalės maskuoti aromatais

R. Alekna pabrėžia, kad pagal naująją Europos Parlamento direktyvą bus draudžiama aromatizuoti cigaretes ir sukamą tabaką. Nuo 2020 m. bus draudžiamos mėtinės cigaretės. „Manau, ne vienas žmogus, mėgstantis cigaretes „su skoniais“, mes rūkyti, kai aromatizuotos produkcijos tiesiog nebebus“, – sako gydytojas.

Kita vertus, anot pašnekovo, reguliavimas negali būti vienintelis būdas mažinti nuo nikotino priklausančiųjų kiekį. „Labai svarbu problemą spręsti kompleksiškai. Reikia ugdyti žmones, kad jie ne tik nerūkytų, bet apskritai nustotų save žaloti. Tai reikėtų daryti nuo pat jaunų dienų. Svarbu kalbėti apie tai su vaikais mokyklose jiems patrauklia ir suprantama kalba“, – įsitikinęs R. Alekna.

Elektroninės cigaretės – nebe išimtis

Iki šiol Europos Sąjungoje buvo reguliuojama tik tabako gaminių rinka. Europarlamentarai įsitikinę, kad svarbu kontroliuoti ir kitą žmogaus sveikatai žalingą produkciją – tokią kaip žolinės ar elektroninės cigaretės, turinčios nikotino. Todėl naujoji direktyva bus gerokai išsamesnė ir griežtesnė. Europos Parlamentas ketina balsuoti už tai, kad elektroninių cigarečių reklamai būtų taikomi tokie patys apribojimai kaip ir įprastoms cigaretėms. Taip pat bus reguliuojama elektroninių cigarečių prekyba internetu.

Ilgai ginčytasi dėl tokiuose gaminiuose esančių nikotino kapsulių. Ketinama leisti šalims narėms pasirinktinai šią produkciją traktuoti arba kaip medicinines priemones, skirtas padėti mesti rūkyti, arba kaip tabako gaminius. Jei elektroninės cigaretės bus priskirtos prie tabako gaminių, jose nikotino koncentracija turės būti ne didesnė nei 20 mg/ml, o sveikatai kenksmingos medžiagos kiekis vienoje kapsulėje turės neviršyti nikotino kiekio viename cigarečių pakelyje.

Kai europarlamentarai nubalsuos už naująją Tabako direktyvą ir ES Tarybai ją patvirtins, apie jos įsigaliojimą turės būti pranešta ES Oficialiame leidinyje. Kadangi su Taryba jau pasiektas neformalus sutarimas (prie to svariai prisidėjo ir Tarybai pirmininkavusi Lietuva), tai padaryti turėtų būti spėta dar iki Europos Parlamento rinkimų, kurie vyks gegužės 25-ąją. ES šalys turės perkelti naujuosius reikalavimus į savo teisę per dvejus metus, jau išrinkus naujuosius Parlamento narius.