Dauguma EP narių Teisėtvarkos komitete teigė esą suglumę dėl VTEK veiksmų, kuri neigiamai įvertino V. Tomaševskio pasisakymus dėl nacionalinių mažumų teisių diskriminavimo Lietuvoje.

Primename, kad V. Tomaševskis atkreipė Europos Komisijos prezidento Jose Manuelio Barroso dėmesį į nacionalinių mažumų klausimą Lietuvoje, o taip pat aptarė susiklosčiusią padėtį su EP pirmininku Jerzy Buzeku. Lietuvos etikos sargų nuomone, toks Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderio elgesys rodo nepagarbą valstybei.

Komisija pradėjo savo tyrimą po „Sąjūdžio” kreipimosi, kuriame buvo prašoma patikrinti, ar europarlamentas V. Tomaševskis nepažeidė Valstybės politikų elgesio kodekso.

Dabar EP nariai nuspręs, ar Lietuvos VTEK neviršijo savo įgaliojimų. EP komiteto išvadas rengia socialistų ir demokratų frakcijos atstovas, vokietis Bernhardas Rapkay, kuris vertina Lietuvos komisijos veiksmus kaip akivaizdų europarlamentaro teisių pažeidimą ir jo, kaip mažumų atstovo, diskriminaciją.

Visai tikėtina, kad neigiamos Teisėtvarkos komiteto išvados gali tapti EP rezoliucija. Remiantis Europos teisės aktais, EP nariai yra nepriklausomi ir atstovauja ne savo šalių nacionalinius parlamentus, o betarpiškai savo rinkėjų interesus. Valstybė negali nei tikrinti europarlamentarų veiksmų, nei vertinti jų pasisakymų, nei, esant nesutarimams, atšaukti ar pašalinti jų.

VTEK sprendimas atlikti tyrimą dėl V. Tomaševskio pasisakymų sukėlė ir kai kuriuos Lietuvos parlamentarų pasipiktinimą, kurie paragino Seimo pirmininkę padaryti VTEK pastabą dėl savo įgaliojimų viršijimo.