Pagal EP Darbo tvarkos taisykles (15 str.) kandidatus į EP pirmininko postą gali siūlyti politinė frakcija arba mažiausiai 40 europarlamentarų grupė.

EP pirmininkas bus tradiciškai renkamas slaptu balsavimu, europarlamentarams pažymint biuletenyje pasirinktą kandidatą ir įmetant biuletenį į urną. Balsavimą prižiūrės aštuoni EP nariai, išrinkti loterijos keliu.

Kad būtų išrinktas, kandidatas turi surinkti daugiau kaip pusę galiojančių balsų. Neužpildyti ar sugadinti biuleteniai neskaičiuojami reikiamai daugumai įvertinti. Jei pirmajame etape nė vienas iš kandidatų nesurenka reikiamos daugumos, rinkimai vyksta iš naujo – tie patys ar kiti kandidatai gali būti iškelti naujai. Galimas ir trečiasis balsavimo etapas. Jei ir jame nepavyksta išrinkti pirmininko, ketvirtajame etape rungiasi du populiariausi trečiojo etapo kandidatai ir laimi tas, kuris surenka daugiau balsų. Jei rezultatas būtų lygus – EP pirmininku taptų vyresnis kandidatas.

Naujai išrinktas Parlamento pirmininkas perima pirmininkavimą plenarinei sesijai ir paprastai pasako inauguracinę kalbą (nors gali tai padaryti ir vėlesnėje sesijoje). Tuomet jis pirmininkauja EP pirmininko pavaduotojų bei kvestorių rinkimams.