Kaip rašo „Euronews“, EP narys iš Vokietijos Elmaras Brokas mano, kad Ukraina nepasirašė Asociacijos sutarties su ES, nes pasirinko sąjungą su Rusija.

„Vis labiau jaučiame, kad jų daugiau nebedomina Vakarai, o V. Janukovyčius nori suartėti su Rusija. Kartais man atrodo, kad ir vėl leidžiasi geležinė uždanga. Noriu tikėti, kad taip nėra“, - sakė E. Brokas. „Mes raginame V. Janukovyčių sutikti su derybomis tomis sąlygomis, kurias pateikė opozicija.“

Į susitikimą su EP nariais į Strasbūrą atvažiavo Ukrainos opozicijos atstovai, tarp kurių buvęs Aukščiausiosios Rados narys, parlamentinės frakcijos „Batkivščina“ („Tėvynė“) pirmininko patarėjas Ostapas Semerakas.

„Ukraina atsidūrė dideliame pavojuje, o šiuo metu ją apėmusi politinė krizė nepadeda taikiai spręsti susidariusios situacijos. Mes atvažiavome tam, kad kalbėtume su mūsų partneriais, europietiškosios šeimos draugais apie tai, kad Ukrainai reikia pagalbos, skubios ES, mūsų politinių partnerių, kaimynų pagalbos“, - sakė O. Semerakas.

Vertindami viršūnių susitikimą Vilniuje Lietuvos europarlamentarai kalbėjo nevienareikšmiškai: vieni nerinkdami švelnesnių formuluočių jį vadino nuviliančia nesėkme, kiti – istorijos eigą pakeitusiu įvykiu. Debatuose pasisakęs europarlamentaras Leonidas Donskis, atstovaujantis Liberalų ir demokratų aljanso „Už Europą“ frakcijai (ALDE), Vilniaus susitikimo nevadino nesėkme, tačiau pripažino, kad Europos Sąjunga pernelyg vėlai suvokė padariusi daugybę klaidų.

„Mes neturėjome strategijos. Mes paprasčiausiai supainiojome geopolitiką ir vertybes. Mes nemokėjome ginti principinių pozicijų. Mes nesugebėjome suvienyti ir integruoti visos užsienio politikos, kuri būtų lydima ateities pasaulio vizijos. Tai, kas įvyko Lietuvoje, buvo puiki pamoka. Visų pirma, reikia suvokti, kad jokia laisva Europos tauta neturi tapti savo politinės klasės įkaite, antra – būtina aiškiai įsiklausyti į tautų valią“, - kalbėjo Leonidas Donskis. Viso pasisakymo įrašą rasite čia.

Tai, kad Europos Sąjunga neturėjo ir neturi vieningos strategijos Ukrainos atžvilgiu, pabrėžė ir ALDE lyderis Guy Verhofstadt, iš Strasbūro surengęs tiesioginį pasijungimą su Euromaidane esančiais Ukrainos opozicinių liberalių partijų lyderiais bei išreiškęs jiems visos Europos liberalų palaikymą. G. Verhofstadt taip pat pranešė, kad palaikyti kolegų bei stebėti situaciją Ukrainoje nuolatos bus siunčiami ALDE partijų šeimai priklausančių partijų atstovai. Pirmieji į Ukrainos sostinę jau buvo nuvykę LR liberalų sąjūdžio pasiuntiniai.