Praėjusią savaitę parlamento frakcijos nusprendė sukurti darbo grupę, kuri ieškotų sprendimo, kaip vėl užpildyti nuolat tuščias parlamentarų kėdes per svarbiausius posėdžius. Grupei vadovaus europarlamentaras iš Austrijos Hannesas Swoboda. Pasiūlymus grupė turėtų pateikti iki šių metų pabaigos.

„Aš asmeniškai manau, kad visų pirma reikia kelti parlamento narių susidomėjimą, nes debatai yra įdomūs ie politiškesni“, - rašo H. Swoboda savo interneto svetainėje. Pasak jo, parlamentarų sprendimas turi būti nulemtas ne to, kad už tai jie gauna pinigus, arba praranda juos, jei neateina.

Taip pat planuojama siūlyti kiekvienai iš parlamento frakcijų imtis griežtesnių priemonių.

Vienas galimų įtikinimo būdų galėtų būti teisės kalbėti debatų metu nesuteikimas, jei europarlamentaras nedalyvavo ankstesniuose posėdžiuose. Jau 15 metų Europos parlamente dirbantis H. Swoboda taip pat teigia, kad frakcijų vadovai turėtų rodyti solidarumą su eiliniais parlamentarais ir lankytis debatuose, net jei patys ir neplanuoja juose kalbėti.

Kita griežto poveikio taktika galėtų būti nesuteikti žodžio deputatams, kurie ateina tik į pačią debatų pabaigą ir kalba tik laisvojoje, daugiausiai dėmesio susilaukiančioje debatų dalyje.

Kalbėjimo parlamente taisyklės gana griežtos. Pirmieji kalba frakcijų lyderiai ir būtinai eilės tvarka pagal frakcijos dydį. Laisva diskusija leidžiama tik debatų pabaigoje. Tokia tvarka gerai paskirsto laiką, tačiau ne visada užtikrina gyvas, įdomias diskusijas. Tad europarlamentarams tai gali būti nuobodu, be to, tokius debatus jie gali sekti ir savo biuruose per televiziją.

Tačiau H. Swoboda ir kiti europarlamentarai teigia, kad deputatai posėdžių nelanko ne dėl tingėjimo.

„Mes – ne tinginiai“, - sako H. Swoboda. - „Turime dalyvauti daugybėje susitikimų. Lobistai, vyriausybės pareigūnai, ministrai – visi jie atvyksta į Strasbūrą su mumis susitikti.“