Pamiršusios nesutarimus Artimuosiuose Rytuose, Europos musulmonų ir žydų organizacijos susivienijo prieš Europos Sąjungos (ES) įstatymų leidėjus, pasiūliusius naujus maisto produktų ženklinimo reikalavimus, kurie vartotojus įspėtų apie žiaurų elgesį su gyvūnais. Minėtos organizacijos nenori, kad apie tai būtų perspėjami vartotojai ir tokius sprendimus vadina „raganų medžiokle“.

2009 m. birželį Europos Parlamentas patvirtino pasiūlymą, kuriuo reikalaujama ant maisto produktų, kurių sudėtyje yra ritualiniais būdais paskerstų gyvulių mėsos, nurodyti, kad „mėsa, gauta gyvūnus skerdžiant jų neapsvaiginus“. Šių metų gruodžio pradžioje ES Ministrų Tarybos komitetas pakeitimą vetavo, tačiau kritikai ir šalininkai sutartinai teigia, kad kova dar toli gražu nebaigta bei tikisi, kad kitais metais pasiūlymas bus dar kartą peržiūrėtas.

R.Shain
Kai yra bendras klausimas, pavyzdžiui dėl maisto, susijusio su mūsų religiniais įsitikinimais, visus politinius reikalus reikia atidėti į šalį ir susivienyti. Kalba ne apie politiką, o apie tikėjimą ir įsitikinimus. Kai mus puola, turime palaikyti vieni kitus ir susivienyti
Informacija ant pakuočių turėtų leisti pirkėjams pasirinkti maistą pagal jų etinius įsitikinimus, tačiau ji pakenktų maisto produktų gamintojams, maistą ruošiantiems pagal musulmonų tradiciją (halal) bei žydišką gyvulių skerdimo metodą (shechita). Dalis šios mėsos patenka į rinką, kur ją gali nupirkti vartotojai galbūt nenorintys pirkti mėsos gyvulių, kurie prieš skerdžiant nebuvo apsvaiginti.
Siekdamos išvengti prekybos smukimo, kovai prieš naujus ženklinimo reikalavimus susivienijo musulmonų bei žydų organizacijos, tarp kurių yra ne pelno siekianti vartotojų apsaugos organizacija „Halal“, Londone įsikūrusi „Shechita“ žydų grupė, Didžiosios Britanijos Musulmonų taryba, Europos imamų asociacija ir kt.

„Kai yra bendras klausimas, pavyzdžiui dėl maisto, susijusio su mūsų religiniais įsitikinimais, visus politinius reikalus reikia atidėti į šalį ir susivienyti. Kalba ne apie politiką, o apie tikėjimą ir įsitikinimus. Kai mus puola, turime palaikyti vieni kitus ir susivienyti“, - sakė „BeHalal“ organizacijos įkūrėja Ruksana Shain.

Nors reglamento šalininkai teigia, kad naujos ženklinimo taisyklės leistų maisto produktus perkantiems vartotojams priimti labiau pagrįstus sprendimus, žydų ir musulmonų grupės siūlomus pakeitimus vieningai vadina diskriminuojančiais. Anot jų, maisto ženklinimo įstatymo pataisos susijusios su ilgaamže Europos kova prieš etnines ir religines mažumas.

„Tai lyg raganų medžioklė“, - pareiškė R.Shain

Pagal ES teisės aktus, tam tikroms religinėms bendruomenėms leidžiama skersti gyvulius maistui jų neapsvaiginus. Tiek musulmonų, tiek žydų religiniai papročiai reikalauja, kad mėsai skerdžiami gyvuliai privalo būti sąmoningi.