Pasak jo, prie Lisabonos sutarties 136-ojo straipsnio pridėti du siūlymai, leidžiantys euro zonos šalims susikurti stabilumo mechanizmą. Pataisa taikoma tik euro zonos šalims ir ji nesusijusi su ES kompetencija. Todėl visi sutiko su paprastesniu sutarties pakeitimo variantu, paaiškino ES prezidentas.

"Po Europos Parlamento, Europos Komisijos ir Europos centrinio banko išvados Europos Vadovų Taryba priims šios dienos sprendimo galutinį variantą ne vėliau kaip 2011 metų kovą. Po to pataisa turi būti patvirtinta kiekvienoje ES narėje. To tikslas, kad pataisa būtų suderinta ne vėliau kaip iki 2013 metų sausio 1 dienos, ir nuolatinis stabilumo mechanizmas galėtų įsigalioti nuo 2013 metų birželio", - sakė H.Van Rompuy.

Jis nepatikslino stabilumo mechanizmo, kuris jau pradėtas kurti ir, pasak jo, bendrais bruožais suderintas euro grupės posėdyje lapkričio 28 dieną.

ES prezidentas pažymėjo, kad šis mechanizmas atitiks TVF normas ir tarptautinę praktiką. Kai dėl privataus sektoriaus dalyvavimo jame, tai sprendimai bus priimami kiekvienu konkrečiu atveju.

H.Van Rompuy pareiškė, kad visos 27 šalys, dalyvavusios diskusijoje dėl ekonomikos strategijos, į kurią įsijungė ir ECB vadovas, sutiko su situacijos analize, nors ji buvo susijusi tik su 16 euro zonos valstybių. Šios diskusijos punktai buvo mokestinė atsakomybė, ekonomikos augimo skatinimas ir padėtis šalių, pasinaudojusių ES pagalba - Graikijos ir Airijos - padėtis.

"Mūsų pasiryžimas akivaizdus, euro zonos valstybių ir vyriausybių vadovai pasirengę padaryti viską, kas būtina, kad apskritai užtikrintų šio zonos stabilumą. Mes priėmėme kolektyvinius sprendimus, ir mūsų sprendimams pritarė visos valstybės-narės ir visi ES institutai", - sakė jis ir pridūrė, kad dėl šios politinės valios negali būti abejonių.

Kalbėdamas apie Lisabonos sutarties pataisos priėmimą ES prezidentas paaiškino, kad jis vyks paprastesne tvarka. Kiekviena šalis pati nuspręs, kaip ji ratifikuos šia sutarties pataisą.

Briuselio nuomone, referendumas šiuo atveju nėra būtinas, bet procedūra kiekvienoje šalyje bus suvereni.