Pasiūlymas bus pristatytas valstybių ir vyriausybių vadovams artimiausiame Europos Vadovų Tarybos susitikime (birželio 27–28 d.), į kurio darbotvarkę įtrauktas ilgalaikis finansavimas ir realioji ekonomika.

Naujieji fondai pagal tam tikrus ES teisės aktuose nustatytus reikalavimus siūlytų paslaugas visoje Europoje visų rūšių investuotojams. Šiais reikalavimais nustatoma, į kokių rūšių ilgalaikį turtą ir įmones, pavyzdžiui, į infrastruktūros, transporto ir tvarios energijos projektus, ELTIF leidžiama investuoti, kaip fondai turi paskirstyti lėšas, kad sumažintų riziką, ir kokią informaciją turi teikti investuotojams. Be to, siekdami tinkamai apsaugoti investuotojus, visi ELTIF turėtų laikytis visų griežtų Alternatyvaus investavimo fondų valdytojų direktyvos reikalavimų.

Už vidaus rinką ir paslaugas atsakingas Komisijos narys Michelis Barnier sakė: „Privalome Europos realiajai ekonomikai užtikrinti ilgalaikį finansavimą. Dabar finansavimas dažnai būna nepakankamas ir srityse, kuriose siūlomas, per daug orientuojamas į trumpalaikius tikslus. Europos ilgalaikių investicijų fondas – tai investavimo priemonė, suteiksianti galimybę profesionaliems investuotojams ir asmenims investuoti ilgam laikotarpiui į nebiržines Europos įmones ir ilgalaikį turtą, kaip antai nekilnojamąjį turtą ir infrastruktūros projektus. Siekiant sukurti kuo didesnį Europos įmonėms prieinamą kapitalo fondą, svarbu pasiūlyti ELTIF paslaugas visų rūšių investuotojams visoje Europos Sąjungoje. Viliuosi, kad sukurta nauja ES investavimo rūšis įgys tiek investuotojų, tiek įmonių pasitikėjimą.“

Pasiūlyme numatyta, kad ELTIF turėtų atitikti tam tikras bendras taisykles:

  • visada turėtų turtą saugantį depozitarą;
  • laikytųsi turto paskirstymo taisyklių, siekdami išvengti per stambių sumų investavimo į vieną turtą;
  • naudotųsi išvestinėmis finansinėmis priemonėmis tik valiutos rizikai turimo turto atžvilgiu valdyti, o ne spekuliavimo tikslais;
  • laikytųsi sumų, kurias gali pasiskolinti, apribojimų.

ELTIF investuotų į nelikvidų turtą, kurį sudėtinga pirkti ir parduoti. Be to, įmonės turi būti užtikrintos, kad į jas investuotos lėšos bus joms patikėtos tiek laiko, kiek jos nurodė investuotojams. Toks principas negalėtų būti veiksmingas, jei investuotojams būtų leista atsiimti savo pinigus bet kuriuo metu. Todėl investuotojams nebus galima atsiimti savo pinigų iki konkrečios jų investicijos pabaigos datos (ši data gali būti po dešimties ar daugiau metų nuo investavimo datos). Tai turi būti aiškiai ir iš anksto nustatyta. Už savo kantrybę investuotojai gautų nuolatines pajamas, uždirbamas iš investicinio turto, ir galbūt nelikvidumo priedą.

Europos ilgalaikių investicijų fondai yra skirti instituciniams ir privatiems investuotojams, pasirengusiems susieti savo pinigus su ilgalaikiu turtu, pvz., infrastruktūros projektais, mainais į užtikrintas pajamas. Manoma, kad ELTIF bus ypač patrauklūs pensijų fondams ir draudimo įmonėms, taip pat privatiems investuotojams, kurie pajėgūs dalį savo santaupų „įdarbinti“ ilgam laikotarpiui.