ES pareigūnai Briuselyje ruošiasi atostogoms, o Vokietijos, Portugalijos ir Graikijos prokurorų laukia karšta vasara: jie tiria papirkinėjimą ir savanaudiškus sandorius dėl Vokietijos povandeninių laivų, kuriuos kiekviena iš pietinių šalių pasirašė už didesnę nei 1 milijardo eurų (3,45 milijardo litų) sumą.

ES veidmainystė, leidžiant Graikijos ir Portugalijos vyriausybėms paskirti dideles dalis biudžeto abejotiniems gynybos pirkiniams, tuomet, kai jos yra spaudžiamos naudoti griežto taupymo priemones, siekiant sumažinti deficitą, jau sulaukė tokių žiniasklaidos antraščių, kaip anksčiau šį mėnesį „Wall Street Journal“ pasirodęs straipsnis pavadinimu „Povandeninių laivų sandėris, padėjęs nuskandinti Graikiją“.
„Graikijos ir Portugalijos atveju labiausiai apstulbino tai, kokie nederami yra šie pirkiniai, – „EUobserver“ sakė Užsienio santykių Europos Tarybos gynybos ekspertas Nickas Witney. – Nėra prasmės primygtinai reikalauti griežto taupymo ir tuo pat metu raginti juos pirkti ginklus. Tačiau ten, kur yra ryšys tarp saugumo, slaptumo ir konkurencijos trūkumo, visuomet yra atvira erdvė korupcijai“, – pastebėjo jis.

Miunchene įsikūrę tyrėjai kovo mėn. iškėlė bylą Vokietijos inžinerijos grupei „Ferrostaal“, įtariamai tuo, kad mokėjo kyšius, siekdama pasirašyti gynybos sutartis Portugalijoje ir Graikijoje, bei už mokestį organizavusi papirkinėjimą kitų bendrovių vardu.

Šiuo metu Portugalijoje ir Graikijoje vykstantis tyrimas yra susijęs su buvusiais ES Komisijos prezidento Jose Manuelio Barroso, kuris sutarties pasirašymo metu buvo ministru pirmininku, partijos nariais. J. M. Barroso paneigė, kad yra susijęs su tariamu papirkinėjimu. Jo teigimu, jis buvo visiškai nesusijęs su derybomis dėl šios sutarties, už kurią buvo atsakingas gynybos ministras.

Kartu su pirkiniais buvo sudarytos „kompensacijos sutartys“, siekiančios 1 milijardo eurų (3,45 milijardo litų) sumą ir užtikrinančios tiesiogines Vokietijos užsienio investicijas ir Portugalijos bendrovių verslo galimybės Vokietijos rinkoje.

Pagal ES įstatymus, kompensacijos yra draudžiamos, išskyrus gynybos sektorių, kuriam valstybės narės taiko „nacionalinio saugumo“ išlygą.

Paaiškėjo, kad daugybė šių kompensacijų yra iš tiesų egzistuojančios investicijos. Oficialūs kaltinimai jau buvo pareikšti septyniems Portugalijos vadovaujantiems darbuotojams ir trims „Ferrostaal“ atstovams. Prokuroro biuro teigimu, sudarant šiuos sandėrius, Portugalijos valstybė buvo suklaidinta ir patyrė mažiausiai 34 milijonų eurų (117,4 milijono litų) nuostolius.