Europos Sąjungai pradėjus ieškoti būdų, kaip reformuoti leidimų auginti GMO suteikimo sistemą, EK ir valstybės narės susidūrė su opia problema dėl teisinio pasiūlymo dėl GMO pagrįstumo.

EK siekia suteikti daugiau laisvės nacionalinėms vyriausybėms pačioms nuspręsti dėl GM pasėlių auginimo savo teritorijose, nes visai Sąjungai bendro sprendimo priimti nepavyko – šių metų kovą EK priėmė sprendimą įteisinti vos dvi pirmąsias GM kultūras per 12 metų.

Komisijos siūlymu, nacionalinėms vyriausybėms turėtų būti suteikta teisė pačioms uždrausti GM pasėlių auginimą, jei toks sprendimas nebus grindžiamas GM produktų poveikiu sveikatai ar aplinkai. Tačiau prieš GMO auginimą nusistačiusios šalys baiminasi, kad ši laikina ir ribota išeitis sukels teisinių nesutarimų su kitomis šalimis. Nuogąstavimus sustiprino Tarybos teisininkų pastarosiomis dienomis pareikšta nuomonė, kad Komisijos pasiūlymas prieštarauja Pasaulio prekybos organizacijos nuostatoms ir ES vieningos rinkos principams.

Vakar vykusioje ministrų diskusijoje šalys (tiek pritariančios GMO, tiek jiems besipriešinančios) reikalavo daugiau teisinio aiškumo.

J. Dalli pažadėjo ministrams iki kito šalių narių ekspertų susitikimo vasario 11 d. parengti „galimų priežasčių sąrašą – tokių kaip etiniai klausimai, socialiniai veiksniai ar tradicijos“. Be to, komisaras gynė Komisijos pasiūlymą ir tikino, kad teisiškai jis yra teisingas.

Diskusijų metu keli ministrai priminė apie visuomenės pasipriešinimą GM pasėlių auginimui. J. Dalli taip pat teigė, kad dauguma vyriausybių GMO nori uždrausti ne dėl mokslinių priežasčių, bet dėl visuomenės susirūpinimo, o Komisija, jo teigimu, savo pasiūlymuose stengiasi tai atspindėti ir suteikti daugiau prasmės „individualiems fragmentiškiems būdams, kuriais naudojasi valstybės narės“.

Kai kurie aplinkos ministrai, ypač Prancūzijos, ragino Komisiją įgyvendinti 2008 m. gruodžio mėnesį parengtą instrukcijų paketą. Vienas iš šių instrukcijų reikalavimų – parengti ataskaitą apie GMO įvedimo į rinką socioekonomines pasekmes. J. Dalli žadėjo, kad ataskaita bus parengta 2011 m. pradžioje, tačiau tikino, kad ji neįtakos diskusijos dėl GM pasėlių auginimo.