Vivianos Reding, Europos teisingumo komisarės, atstovas spaudai sakė, kad V. Reding prancūzams pasakiusi, jog jie privalo pateikti papildomos informacijos apie deportacijos programą, nes šiuo metu Komisija nepasirengusi pripažinti jos teisėta.

„Komisijai bus pateikta detalesnė informacija, kad ji galėtų atlikti teisinę analizę“, - teigė atstovas spaudai.

Jis pareiškė, kad „preliminarią“ analizę V. Reding kitiems Komisarų Kolegijos nariams pristatys rugsėjo 1 d.Komisija taip pat nepatenkino Prancūzijos noro viešai išskirti Rumuniją, iš kurios kilę dauguma romų migrantų, ir spausti ją, kad ši įsisavintų daugiau ES fondų lėšų skirtų romų integracijos priemonėms.

Romų integracija

V. Reding atstovas spaudai sakė, kad Komisija prašė „visų valstybių narių“ integruoti jų romų bendruomenes. „Šis prašymas neskirtas vien tik Rumunijai“, - teigė jis.

Nors Komisija organizavo šį susitikimą, siekdama daugiau sužinoti apie Prancūzijos planus ir tuo pačiu aptarti romų integracijos Europoje klausimus, Prancūzija aiškiai parodė, kad jos pagrindinis tikslas yra diskutuoti apie tai, ką būtent Rumunija, o taip pat ir Bulgarija, turėtų daryti, stiprindamos romų tautinės mažumos integraciją.

„Mes čia atvykome ne atsakyti į Komisijos abejones (dėl Prancūzijos programos)“, - po susitikimo sakė Éricas Bessonas, Prancūzijos imigracijos ministras.
Vis dėlto, ministro teigimu, su savimi jis atsinešė „du aplankus su išsamia informacija“ apie programą, kuriuos Komisija išanalizuos.

Prancūzai nenusileidžia

Deportuoti klajojančiose stovyklose gyvenančius romus Prancūzija pradėjo rugpjūčio viduryje, tuomet buvo planuota, kad šalį per kelias savaites paliks apie 700 romų. Prancūzija taip pat paragino Europos Komisiją priversti Rumuniją pažaboti emigruojančių romų srautą, užsimindama, jog priešingu atveju Paryžius gali blokuoti Bukarešto pastangas įstoti į Šengeno erdvę.

Romų klausimo svarstymas buvo vienas pirmųjų, kurį pradėjo svarstyti europarlamentarai grįžę iš vasaros atostogų. Liberalų ir demokratų aljansas už Europą (ALDE), kuris, reaguodamas į Prancūzijoje vykdomą romų išsiuntimą į jų kilmės šalis (Rumuniją ir Bulgariją), paragino šiuo klausimu pradėti parlamentinius debatus, praneša „EurActive“. Pranešime spaudai ALDE pareiškė giliai apgailestaujanti, kad keletas Europos valstybių taip begėdiškai paniekino romų bendruomenes.