2010-ieji Europos Sąjungoje paskelbti Europos kovos su skurdu ir socialine atskirtimi metais. Vienas svarbiausių uždavinių siekiant mažinti socialinę atskirtį ir skurdą – informuoti ir įtraukti visuomenę, supažindinti žmones su šia problema, kalbėti apie jos priežastis ir pasekmes. Kūrybinė instaliacija lankytojams pristatys egzistuojančią visuomenės įvairovę.

Europos Sąjungoje dažnai kalbama apie kultūrinių, tautinių, socialinių stereotipų egzistavimą bei būtinumą tuos stereotipus griauti. Europos Sąjungos ypatybė - didelė žmonių įvairovė, kurią stengiamės išlaikyti ir puoselėti, nors kartu esame ir vienos europiečių bendruomenės nariai. Būdami šios bendruomenės nariais, keliaudami, pažindami atskiras kultūras ir susipažindami su įvairiais žmonėmis suvokiame, kad pasaulyje nėra „kitokių“, jį sudaro „visokie“, savaip panašūs ir savaip skirtingi.

V. Kudirkos aikštėje rengiamą instaliaciją sudarys 6 manekenų grupės. Kiekviena simbolizuos vieną iš socialinės atskirties grupių. Jų įvairovę atspindės skirtinga manekenų apranga ir aksesuarai, pagaminti iš dažytų ir lipale mirkytų popieriaus atliekų.

Prie instaliacijos veiks „gyvoji biblioteka“: įvairių, dažnai diskriminuojamų, grupių atstovai bendraus su lankytojais ir atsakys į jų klausimus. Tarp šios bibliotekos „knygų“ rasite Gausių šeimų asociacijos, romų, žydų bendrijų, Lietuvos gėjų lygos, Valgymo sutrikimų centro, Neįgaliųjų asociacijos, jaunimo subkultūrų, įvairių tautų atstovus ir galėsite iš pirmųjų lupų sužinoti, kaip jie jaučia socialinę atskirtį.

Visi norintys galės nusifotografuoti prie patikusių instaliacijos elementų ir savo nuotrauką pamatyti specialiai šiam renginiui sukurtame Facebook tinklalapyje. Instaliacijos veikimo metu bus kuriami ir trumpi filmukai apie instaliacijoje esančias socialinės atskirties grupes.

Projektą pristatys dainininkė Vitalija Katunskytė, žydų dainų ir šokių ansamblis „Fajerlech“, lenkų dainų ir šokių ansamblis „Vilija“.