"Manau, kad jei Australija laimės tarptautinį bylinėjimąsi, daugiau Europos šalių paskelbs planus įvesti bendrus standartizuotus pakelius", - žurnalistams sakė komisaras po Vilniuje įvykusio ES sveikatos reikalų ministrų susitikimo.

Australija kol kas yra vienintelė šalis pasaulyje, kur cigaretės parduodamos vienoduose pakeliuose, ant kurių nematyti prekės ženklų ar kitų išskirtinių ženklų, o gamintojo pavadinimas užrašomas tokiu pat šifru. Ant pakelių taip pat yra perspėjimai dėl rūkymo žalos.

Tabako eksportuotojai apskundė Australiją Pasaulio prekybos organizacijai. Kritikai teigia, kad taip pažeidžiamos intelektinės nuosavybės teisės ir iškreipiama konkurencija.

Iš ES šalių kol kas vienintelė Airija jau pranešė ketinanti pasekti Australijos pavyzdžiu.

Praėjusį mėnesį ES valstybių narių patvirtinta atnaujinta Tabako produktų direktyva neįveda standartizuotų cigarečių pakelių reikalavimo - tai paliekama nuspręsti pačioms valstybėms narėms.

Pagal direktyvą, plonos cigaretės būtų pardavinėjamos įprastuose pakeliuose, kad būtų mažiau patrauklios, o ant pakelių vaizdiniai ir žodiniai perspėjimai užimtų bent 65 proc. pakelio ploto.

Direktyva taip pat numatoma griežčiau kontroliuoti elektronines cigaretes, kuriose yra daugiau nei miligramas nikotino.

Direktyvos įsigaliojimui dar reikės Europos Parlamento patvirtinimo. Derybose valstybėms narėms atstovaus Lietuva, šiuo metu pirmininkaujanti ES Tarybai.

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis antradienį sakė, kad direktyva gali būti patvirtinta dar šiemet.

"Mūsų optimistinis siekis - užbaigti šios direktyvos priėmimą mūsų pirmininkavimo laikotarpiu gruodžio mėnesį", - per bendrą spaudos konferenciją sakė ministras.

Dvi dienas trukusiame neformaliame ES ministrų susitikime daug dėmesio skirta tartis dėl priemonių, kaip sumažinti rūkymą tarp jaunimo. Ministrai taip pat pasikeitė nuomonėmis dėl tvarios sveikatos apsaugos sistemos ir vyresnio amžiaus žmonių gerovės.