Kaip rašo „Euractiv“, teisės ekspertai nesutaria, ar šių regionų atsiskyrimo atveju jiems iš karto turėtų būti suteikiamas ES šalies narės statusas, ar tokiu atveju reikėtų taikyti naujos ES šalies narės priėmimo procedūrą.

Autonomija ES ar už jos ribų?

Kaip teigia Prancūzijos vyriausybės patarėjas Yvesas Gouninas, atsakymas į šį klausimą nėra paprastas.

Viena vertus, šių regionų noras gauti visišką suverenitetą, paneigiant savo įsipareigojimus iš praeities, - tai argumentas stojimo į ES procedūros taikymui.

Tačiau egzistuojančios tarptautinės sutartys bei asmens teisių apsaugos reiškia visišką buvusių valstybių – Ispanijos ir JK – įsipareigojimų perėjimą Katalonijai ir Škotijai.

Škotija pažengė toliau

Tuo tarpu Katalonijos ir Škotijos separatistai aktyviai ruošiasi referendumams dėl nepriklausomybės.

Atrodo, Škotija pažengusi šiame kelyje labiau. Škotijos Nacionalistų partija reikalauja autonomijos jau nuo 1970 m. 2012 m. šios partijos lyderis Alexas Salmondas ir JK ministras pirmininkas Davidas Cameronas pasirašė Edinburgo susitarimą, kurioje nurodyta referendumo dėl Škotijos nepriklausomybės data – 2014 m. rugsėjo 18 d.

Likus savaitei iki Edinburgo susitarimo pasirašymo, Škotijos dienraščio „Herald“ atliktos viešosios nuomonės apklausos duomenimis, 28 proc. Škotijos gyventojų pasisako už nepriklausomybę. Net jei separatistų skaičius šiuo metu ir yra išaugęs, daugybė gyventojų vis dar yra neapsisprendę šiuo klausimu.

Škotija jau dabar turi didelę nepriklausomybės dalį: Ji turi atskirą parlamentą bei decentralizuotą vyriausybę, kuri sprendžia reikalus, susijusius su sveikatos, švietimo, aplinkosaugos ir policijos klausimais.

Didelė parama Katalonijos nepriklausomybei

Nepriklausomybę palaiko dauguma katalonų. 2013 m. vasario mėn. atliktas tyrimas parodė, kad 52,3 proc. katalonų pasisako už atsiskyrimą nuo Ispanijos. 47,4 proc. teigė, kad net jei atsiskyrimas reikštų atsiskyrimą ir nuo ES, jie vis tiek remtų nepriklausomybę.

Problema ta, kad Ispanijos konstitucija nesuteikia teisės regionui organizuoti balsavimo ar rengti referendumo dėl nacionalinio suvereniteto.

Katalonijos regioninės vyriausybės vadovui Arturui Masui nerūpi tokie teisiniai išvedžiojimai – jis šokiravo Ispanijos vyriausybę kartu su regioninio parlamento dauguma priėmęs sprendimą rengti referendumą dėl nepriklausomybės 2014 m. lapkričio 9 d.