Remiantis naujausiais Europos Komisijos (EK) planais, projektas „Galileo“ bus baigtas tik 2018 m., 10 metų vėliau negu buvo planuota iš pradžių. O pirmieji du sistemos palydovai į orbitą bus paleisti tik 2011 m. trečiajame ketvirtyje. Kitų 28 „kosminių švyturių“ paleidimas gali užtrukti iki šešerių metų.

Nuolat projektą atidedant, jo kaina auga. Remiantis pačiomis optimistiškiausiomis prognozėmis, „Galileo“ projektui teks skirti dar 1,8–2 mlrd. eurų; didžioji dalis šios sumos nubyrės iš EK sąskaitos. Be šių papildomų pinigų, projektui jau išleista ar suplanuota išleisti apie tris milijardus eurų. Prieš keletą metų, bankams atsisakius pratęsti kreditus, projektą vienas po kito apleido privatūs investuotojai, todėl visa finansinė našta dabar teks Komisijai.

Pradėjus eksploatuoti sistemą, numatomas šimtų milijonų eurų pelnas per metus. Tačiau išlaidos jos eksploatacijai vertinamos maždaug 850 mln. eurų per meus. Taigi per artimiausius 20 metų Europos mokesčių mokėtojai už galimybę naudotis „Galileo“ sumokės apie 20 mlrd. eurų.

Vis dėlto „Galileo“ nėra komercinis projektas. „Navstar GPS“ praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje buvo sukurtas kaip JAV kariškių navigacijos priemonė ir iki šiol priklauso Jungtinių Valstijų Gynybos ministerijai. Amerikos generolai gali išjungti GPS atskiruose planetos regionuose, o tai nepatogu nei jų sąjungininkams, nei priešininkams.

Rusai savo navigacinę sistemą „Glonass“ taip pat sukūrė tam, kad būtų nepriklausomi nuo JAV. Ties panašiu projektu darbiniu „Compass“ pavadinimu dirba ir kinai. Tiesa, ir Kinija, ir Indija turi jau seniai veikiančias lokalines sistemas, tarnaujančias šalių kariškiams (atitinkamai vadinamas „Beidou“ ir „RNSS“). Todėl Europa oficialiai teigia, kad sukurti ir paleisti „Galileo“ yra jos politinis reikalas.

Gera žinia eiliniams vartotojams yra ta, kad trečioji „Navstar GPS“ versija bus suderinama su „Galileo“, t.y., bus suderinami jų palydovų – „GPS L1C“ ir „Galileo L1F“ – signalai. Tai ateityje gerokai palengvins ir atpigins universalių navigacijos prietaisų, kurie galės veikti ir su „Galileo“, ir su „GPS“, kūrimą. Dėl to padidės vietovės atvaizdavimo tikslumas, nes navigatorius vienu metu galės orientuotis pagal abiejų sistemų palydovų duomenis, jei tik jie tame regione nebus išjungti.